Андрей – имен ден и трапеза

Андреевден

АндреевденНа 30 ноември празнуват Андрей, Андреан, Андрю, Андрешко, Андреа, Андреана, Адриана, Адриета. Да са живи и здрави и да им е честито!

Андрей е име от гръцки произход и означава мъжествен, смел. Хората носещи това име са природно интелигентни личности и надарени с всички жизнени шансове. Предпочитат приятните удоволствия- здравия сън, добро хапване и пийване, материалните придобивки. Рядко предприемат действия, повече чакат да се случат събитията. Често в миналите си животи са били властимащи личности, диктатори, крале, военачалници и са определяли съдбата на другите. Тогава са били хора със силна воля и са действали еднолично. Други са били златари, бижутери, фалшификатори. Живели са във Франция, Бохемия, Северна Италия, Рим, Сиам, Перу, Палестина и др.

Според народният календар, денят започва да се събужда т.е да расте, да едрее колкото просено зърно, затова се нарича Едрей, Едринден. Слънцето помръдва колкото “пиле у яйце”. Все още е незабележимо, но денят започва да става по- голям. На трапезата се слага прясна пита, варени житни и бобови зърна.

Източник

Пожелания за имен ден на Андрей

ОЩЕ ЗА АНДРЕЕВДЕН