Мартеници – обичаи и поверия

327

Баба МартаБАБА МАРТА

За българина Марта е символ на обновяващото начало и той се стреми да я зарадва и разсмее. Ако тя е весела и времето е хубаво. На покривите на къщите или на двора, на плодно дръвче се слага червено платно и се оставя да стои 9 дни. Щом Марта го види цялата грейва. Червения цвят има предпазно действие. Така се радва и като съзре мартениците, които хората са си вързали в нейна чест,  особено като спре погледа си върху деца, моми и невести. Сигурно защото момите и невестите свързва с плодовитостта и новото раждане, което тя самата носи. Някъде вярват, че Марта се радва когато срещне младо, красиво момиче или невяста с пълни ръце. Затова възрастни жени избягват да излизат от дома на 1 март, за да не срещнат Марта и да я разсърдят.

На 1 март българката почиства къщата си – да свети и да грее от чистота като пред всяко ново начало изтупва дюшеците на слънце, пали старата си метла на двора и нарежда „вън бълхи, вътре Марта“. Магическото изгонване на бълхите символизира поргонването на злото. Сметта се изхвърля далеч от дома. Палят се и огньове, които всички от къщата прескат с лице към изгрева за умилостивяване на бедите и всякакви вредители. За прогонването им надалеко дворът се обикаля със звънци и заклинания.

ЗАБРАНИ

Не се работи никаква работа извън почистването на дома – да не бие град през лятото. На огъня не се слага черно и опушено котле, за да няма главня по житото. Жените не месят, не предат, не шият, не перат. Не простират бели дрехи, за да не падат слани и градушки.

ГАДАНИЯ

Мартеница се връзва за здраве и плодовитост. По нея девойките могат да познаят и какъв ще бъде момъкът, за когото ще се омъжат. Когато видят първата лястовичка или щъркел или първото цъфнало дръвче оставят я под камък. Поглеждат под камъка едва когато слънцето се завърти отново към есен и зима, тоест точно след половин година. Ако тогава по мартеницата има полепнали мравки не е на добре, сиромах ще е на съдбата им. Ако закачат мартениците на  цъфнало, плодно дръвче ще са румени и здрави през цялата година. Ако мартеницата се хвърли в реката – злото ще се оттече и всичко ще върви като по вода.

Мартеницата може да се сложи под камък и за девет дни след това по нея се гадае за животните. Ако под камъка има много мравки – годината ще е богата с овце. Ако има по-едри буболечки едрия добитък ще се плоди. В Родопско наричат първите мартенски дни „броени“,  защото на всеки съответства по едни месец в годината, на първи март – март, на втори – април и т.н. Какъвто е денят – добър или лош – такъв ще е и месеца. Ако вали на 1 март, това е знак за лошо семейство.

Много разпространено и до днес е поверието, че ако всеки си нарече един ден от март, по него ще познае каква година му предстои. На места моми и момци излизат рано сутринта на първи март със затворени очи, носят хляб, сребро или злато и се надяват когато погледнат, да видят птица, за да са пъргави, доволни и щастливи.

Мартеници за дома и офиса