БЛАГОВЕЩЕНИЕ – 25 март

Благовещение

БЛАГОВЕЩЕНИЕ – 25.03

Каквото правиш на Благовещение, това ще правиш през цялата година. Затова на Благовец се яде, празнува и се броят пари.

Кой празнува имен ден на Благовещение?

Благовест, Благовеста, Блага, Благо, Благой, Благойна, Бончо, Бонка, Мариан, Мариян, Мариана, Марияна, Вангел, Ванга, Евангелина,  Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добрина, Ева, Габриела…

БЛАГОВЕЦ

Пролетта за народа идва на Благовец. Камбаните на църквите известяват благата вест за зачатието на младия Бог, а лястовиците носят благата вест, че зимата си е отишла. Ако закъснее идват студени дни. На 25 март се размърдват мечките в гората и слизат до реката да се окъпят, а водата след тях става лековита. От призрачният си дом от края на света в човешкият свят прекрачват самодивите. Кукувиците орисани да бъдат неми в по-голямата част от годината почват да кукат от сутринта.

 

На Благовец се яде риба и обредна пита с мед. Добре е човек да стане и да закуси рано, за да е добре през годината. Да става рано ида си свършва работата. Всеки трябва да има пари в джоба. Ако не златна, то поне сребърна паричка. Ако те закука кукувица трябва да си сит и с пълни джобове. Каквото правиш през този ден и както премине той, такава ще е цялата година – спокойна или притеснена, весела или празнична, навъсена или сърдита.

Първото полазване на змиите е лековито и болните ги чакат. Оставят дрехите си да ги полазят змия и се надяват да оздравяват. В този ден змиите не хапят. Казват дори, че изваждат големи богатства от земята. От радост, че се е затоплила, мнозина ходят на Благовец по поля и планини. Дано срещнат царицата на змиите да остави на халището пред себе си от безценните камъни, които носи под езика си.

Извършва се ритуално пъдене на змии с викове „бягайте змии и гущери, днсе е Благовец“ съпроводено с дрънчене на желязо от което те се страхуват, палене на говежда тор по ъглите на двора. На Благовец жените чистят и подреждат къщата. Премитат двора, изнасят изработените през зимата дрехи да ги огледа слънцето и да визи колко са работни. Слънцето винаги има награда за най-работните. Събраната смет изгарят, за да изгорят всичко лошо. Момичетата месят за пръв път пита с мед и я раздават на съседи и роднини. Рано сутринта из селището тръгват девойки и пеят специални баловешки песни. Благовец се смята за благ ден в който дори и раните не болят. Затова на малките момичета им дупчат ушите точно на този ден. Бележат се животните, за да не ги боли. Празнува се като ден на майката. Оказва се особена състрадателност към сирачетата, към бедни и нещастни. Вързастни жени учат момичета сирачета как да омесят пита за празника. Предават им традицията. С появата на лястовицата се свалят мартеничките. Според легендата тя бърза да се завърне точно за Баговец и да започе подготовката за Великден.

Благовещение

Жените копаят лехи и садят цветя. Присаждат се плодни дръвчета, за да са благи. Ако на Благовец се посадят тикви, дини и краставици те ще са много сладки.

Мъжете отварят кошарите и пускат пчелите, за да съберат сладък мед. Вечерта всички се събират в дома и очакват, че змията стопанин ще излезе от огнището и ще ги преброи. Когото не намери да преброи нищо добро не го очаква през годината.

Вярва се, че когато Архангел Гавраил, слязъл при Мария, небето се отворило затова много хора очакват да видят чудото отново, в нощта преди Благовец и да си пожелаят богатство и късмет.

Други чакат богатство от земята. В нощта срещу Благовец там където има заровено имане се появява син пламък или огънче просветва три пъти. Смята се, че това са духовете на умрелите собственици, които приживе са заровили имането на тайно място. Затова иманярите през тази нощ са в особено напрежение.

На този ден знахарите ловят змии, убиват ги и засаждат в главите им семена от босилек. Когато босилекът порасне от малките му бледорозови цветенца се прави магия за омайна любов. Против лоши очи на забрадка или на коланче се прави възел, който остава завързан през цялата година.

ЗАБАРАНИ

В този ден жените не бива да плетат, да шият или решат косите си на път. Направят ли ги ще срещат змии и гущери през лятото. Не се спи до късно. Който чуе кукувицата в леглото ще се разболее или ще изпусне късмета си.

ГАДАНИЯ

Който види щъркел за пръв път на Благовец ще е щастлив. Щъркелът обаче не бива да лежи. Най-добре е да бъде съзрян в полет. Ако момък или мома най-напред видят лястовичка, завързват на три пъти празна кърпа и наричат „какъвто ще взема, такъв белег да ми сложиш“. Кърпата оставят три дни на покрива, после я развързват и гадаят по това, което намерят вътре. Ако има парцалче шивач ще е, ако има кал – дюлгерин, ако е хартийка – учен човек, книжовник. Момите поставят във ваза напъпили лалета. Ако до три дни цъфнат ще се омъжат до края на годината. Момичетата за женене могат да узнаят името на бъдещият си съпруг като станат рано призори и излязат да хвърлят боклука и чакат докато чуят първото мъжко име.

ПРОГНОЗИ

Каквото е времето на Благовец, такова ще е през цялата година. Ако денят е ясен, слънчев и топъл, копринените буби ще са здрави и ще има добро плодородие. Ако е дъждовно и облачно – ще боледуват и реколтата ще е слаба. Ако на Благовец е студено – ще се родят много краставици. Ако времето е ясно – кошерите ще са добри и годината ще е плодородна. Ако времето е ветровито – ще бъде така и през цялата година. Южинят вятър вещае добро плодородие, северният – лошо плодородие. На който връх рано на Благовец има мъгла – там през лятото ще бие град.

ОБРЕДНОСТ

Трапезата на този ден е печена или варена риба, шарена пита и лучник. Лучникът се прави от две кори тесто като в средата се нареждат всякакви зеленчуци, разбира се – голямо количество лук. Вари се супа от прясна коприва. Салатата е от лук, джоджен и магданоз. Казва се, че дойде ли Благовец хората са се хванали за зелено.