Eжегоден събор в Белица

Белица

Белица

Събор “На Белица на хорото“ с.Белица

„На Белица на хорото“ е събор, който се случва всяка година на храмовия празник на с. Белица, „Преображение господне“ – по стар стил, на 19-и август. Селото е разположено около коритото на р. Белица, в Тревненската планина, в посока от запад на изток и е с надморска височина 460 м. Умерено-континенталният климат предлага късни слани през пролетта, прохладно лято, дълга и мека есен, умерено студена зима. Сред дървесните видове често могат да се видят бук, габър, дъб, леска. Религията, характерна за селото е източноправославно християнство.ежегоден събор, провежда се на 19-и август

В с. Белица храмът „Преображение господне“ е завършен в края на 19-и век, а отец Димитър от с. Фъревци е бил първи свещеник там. Освен свещеник, поп Димитър е бил и учител в килийното училище на селото, което е и едно от ней-старите в България.

През 80-е години, близо до р. Белица край селото са намерени основи на мост от времето на Втърата българска държава. Частично откриитят римски път отвежда към Южна България през Стара планина. Исторически и географски сведения сочат за съществуването на кула, която е служела да се охраняват мостът и пътят. Районът на с. Белица е населен от далечни времена, а настоящото население е прииждало от различни страни на България по времето на робството, търсейки подслон и защита в горите на Балкана. Днес на паметна плоча в центъра на с. Белица могат да се причетат имената на героите, дали живота си за свободата на родината.

Ежегодният събор „На беласица на хорота“ привлича родове от цяла България. По време на празника се освежава и се дава курбан, до късно през нощта мегдана събира желаещи да се изявят с песни, да се включат в някое хоро, а за жадните има сливова ракия.