Фестивал на пясъчните фигури в Бургас

Фестивал на пясъчните фигури

Фестивал на пясъчните фигуриСтаналият вече традиционен за Бургас Фестивал на пясъчните фигури, ще бъде открит в началото на м. юли. Ще се проведе на познатото място – парк „Езеро“, до конната база.

През 2013 година изданието носи заглавието „Алея на славата.“ Бургазлии, както и гостите на града, ще имат възможността да се срещнат с автора на теорията на относителността Алберт Айнщайн, Галилео Галилей, Салвадор Дали, великия изобретател Леонардо да Винчи, Юрий Гагарин, Чарлз Дарвин, ливърпулската четворка Бийтълс, Лучано Павароти, провокативната Лейди Гага, Рей Чарлз и още много световно-известни учени и хора на изкуството от по-оминали времена до днес.
Специален кът ще бъде отделен и за великите личности на България, сред които цар Симеон, хан Аспарух и хан Крум, св. св. Кирил и Методий.

Интересното е, че великите личности от България и света няма да бъдат представени като изваяни статуи на тях самите, а ще бъдат изобразени чрез композиции, които ще показват най-характерното, с което е известен всеки от тях.

Повод за гордост е, че сред 17-те автори, които ще вземат участие в тазгоишния фестивал, 10 са българи. Останалите са от Чехия, Русия, Полша, Португалия, Италия и Украйна. Общо 4 000 тона пясък са осигурени за тяхното амбициозно дело.

Ако времето е благосклонно, пясъчните фигури и композиции ще продължат да радват всеки, който има желание да ги посети, до средата на септември.