ГАДАНИЯ И ПРЕДСКАЗАНИЯ ЗА ТРИФОНЦИ – 01.02 – 03.02

ГАДАНИЯ И ПРЕДСКАЗАНИЯ ЗА ТРИФОНЦИ

ГАДАНИЯ И ПРЕДСКАЗАНИЯ ЗА ТРИФОНЦИТрифонци – 01.02 – 03,02

 ГАДАНИЯ И ПРЕДСКАЗАНИЯ

По горящи въглени се гадае за плодородието на всички култури. Върху палешника на ралото се нареждат толкова въглени, колкото култури се сеят. Палешникът се изнася извън или се оставя на скътано място. Това се прави и през трите дни.  На третия ден се гадае по пепелта., която е останала. Изгорелият и станал на пепел въглен показва голямо плодородие. Почернелият – лошо.

Дванадесет люспи от кромид лук се наричат на дванадесетте месеца. Във всяка люспа се слага сол.  На третия ден се гледа дали солта се е разтопила. Където се е стопила, нареченият месец ще е дъждовен, където е останала твърда – месецът ще е сух.

Съществува вярването, че  ако на Втория Трифонец вземеш пари, цяла година ще взимаш, ако дадеш – все ще даваш.

Времето на всеки един от трите дни определя времето съответно през февруари, март и април. Каквото е времето на 1 февруари, такова ще е през целия месец, каквото е на втори  – такова ще е през март и т.н.

Ако е хубав Първият Трифонец, царевицата ще е в изобилие. Ако на втори февруари е ясно – житото ще е с високо качество, ако вали сняг – в кошерите ще има мед.

Ако на 1 февруари валят сняг или дъжд – плодородието ще е в ранните посеви, ако вали на 2-ри – плод ще дадат средните посеви, ако на 3 февруари вали – късните посеви ще са добри.

Хубавото време на 1 февруари показва, че житото ще е в изобилие, на 2-ри – че бубите ще дадат добра коприна, на 3-ти февруари – че царевицата и овесът ще родят много.

Ако и през трите дни времето е ясно или вали сняг или дъжд, цялата година ще е богата.

Ако вали сняг на парцали, през лятото ще се роят пчелите.

Ако на втори февруари времето е хубаво, такова ще се задържи през следващите четиридесет дни.

Ако вали сняг на Втори или Трети Трифонец, царевицата трябва да се засее по-късно.