Голяма Богородица

Голяма Богородица

Голяма Богородица Голяма Богородица – 15 август
Именници: Мария, Мара, Марена, Марилена, Мариан, Марияна, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомир, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара
Българите наричат този ден Успение Богородично, Голяма Богородица или Голяма черква и съединяват в него древните си езически спомени за великата богиня, майка на земята, и МАдоната, Божията майка Богородица, носителка на божественото женско начало. Почита се като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище.
РИТУАЛИ

Свършват Богородичните пости и на много места се празнува с общ събор. Всяка къща коли курбан агне, както на Гергьовден. За по-лесно свещеникът освещава една торба сол и от нея солят агнето, което ще се пече. По пладне се ходи на църква, палят се свещи пред иконата, прекадява се трапезата, на която трява да има мед, разчупва се хлябът за здраве. Чак след като всичко това е сторено, хората сядат и празнуват, ядат, пият и се веселят. На свещеника се дава кожата и двете плешки от закланото животно.
Жените раздават „богородични пити“ за здраве, а също и предварително осветени в църквата плодове – грозде, дини. Раздават е и обредни хлябове за „Бог да прости умрелите“.
Правят се общоселски сборове и големи манастирски събори. Жените носят все сладки неща – жито, грозде, мед.
Богородица е закрилница на родилките и затова към нея трябва да са насочени техните специални молитви. На иконата й се молят и слагат дарове бездетните невести – да се смили и да ги дари с рожба.
ТРАПЕЗА
На трапезата трябва да се сложат жито, царевица, пшеница, варена тиква, прясна пита, каша от пиле, грозде, диня. Често пъти празничният курбан е агне. Задължително се слага и мед заради почитта на Богородица като покровителка на пчелите.

 

Още:

Голяма Богородица 

Молитва към Богородица

Пожелания  за имен ден на Голяма Богородица

Поверия за Голяма Богородица