Киселчово

174
Киселчово

 

Киселчово

 

Киселчово е село в Южна България. То се намира в община Смолян, Област Смолян.

Отстои на около 21 км югозападно от град Смолян, на около 34 км югозападно от к.к Пампорово, на около 43 км югозападно от град Чепеларе и на 261 км югоизточно от град София.

Село Киселичево се намира в планински район, на 1124 м надморска височина. Селото е условно разделено на долно и горно Киселчово. Постоянното население е около 25 души.

Климатът е планински с подчертано беломорско влияние. Зимата е мека и снежна, лятото прохладно и влажно, а есента продължителна и топла. Основна забележителност на селото е каньонът на водопадите на р. Лютинска, до него се стига по дървен мост, изключително красиво място с богато биоразнообразие.
Има разработени пешеходни и вело маршрути както и добри условия за пешеходен, велосипеден, пещерен, конен, ловен и риболовен туризъм, както и условия за отдих и почивка.

В района на селото има 20 пещери, най-интересната от тях е Ухловица. Тя се намира в местността Сините вирове, на левия бряг на река Арда, на 10 км от село Киселчово.
Агушевите конаци /архитектурен и художествен паметник с национално значение/ разположени в село Могилица / на около 9 км югоизточно от село Киселичево/.
На около 11 км от Киселичево се намира преходната пещера „Калето“, която представлява огромен скален свод, водеш към върха, където са останките от стара крепост. Крепостта известна под името „Калето” се намира на атрактивен скален връх южно от село Кошница.

Автор:  Mona Choban