Кремиковски манастир

Кремиковски манастирАко мислите, че Кремиковци е непривлекателно място, грешите! Селото отдавна не се обгазява, а Кремиковски манастир е разположен в западна гънка на планината и от него дори няма пряка видимост към зловещия завод. Околността е чиста, слънчева, с приветлива гора и зелени поляни. За да стигнете до манастира, отстоящ от София на около двайсетина км, трябва да преминете през селото, следвайки указателните табели. Малко над селото ще забележите конеферма. Следва приличен асфалтов път до самата обител, чийто завои се вият из красивата гора. Пред манастира има чешма и място за паркиране, където можете да оставите колата си и да направите разходка по черен път из планината.

Кремиковски манастир е гостоприемно място. В двора има дървени пейки и маси за гостите, които искат да похапнат, да си починат на въздух и да се насладят на очарователната гледка към Софийското поле. Тук хората от околността идват да си налеят чиста планинска вода, да отдъхнат под боровите сенки, да запалят свещичка в храма или да кръстят децата си в Христовата вяра.

Манастирът „Св. Георги Победоносец“ от Освобождението до днес е останал женски.  В продължение на много години за него се е грижила една единствена монахиня. Смята се, че е създаден по време на Второто българско царство. Бил е разрушен през 14 век от турците. Запазена е старата църква, строена през 15 век – еднокорабна постройка с изключително интересни стенописи, които се реставрират и в момента. През 20 век е построена и новата – “Покров Богородичен”, където се пази и средновековното Кремиковско евангелие. Манастирските сгради са обновени в последните години, строят се и нови. Пословична е помощта на местните хора, които участват дейно в ремонтите, изграждането и опазването му.

Кремиковски манастир не предлага нощувки, тъй като няма създадени помещения за тази цел. Затова пък е подходящ за еднодневна разходка от София. Най-красиво е мястото през пролетта, когато гората е зелена. Чарът му не е по-малък и през есента, когато гората става разноцветна!