Празниците през месец март

Баба Марта

Баба МартаПразниците през месец март

От месец март може да се очаква всичко.  И добро и лошо, и слънце и сняг и дни на пречистване, подреждане на душата, но и на неподреден все още свят и поради това изложен на безброй опасности. Свикнали сме да свързваме колебанието на времето с непостоянството на женския характер. Нещата както винаги са по-сложни от клишетата. Раждането на света през март е отбелязано както в астрономическия календар с настъпването на пролетното равноденствие на 22 март, така и в празничния народен календар с цели три празника: 1 март (уникален български празник), 9 март – Младенци и 25 март – Благовец.

Март е месецът, в който народът се подготвя и за едно друго раждане – Възкресението. От Възкресението на Христос човек получава нова вяра в безкрайността на живота зад пределите на познатото. Подготовката за него не е просто занимание, изисква специални и трудни условия, пречистване, жертви.

Празниците през месец март

През месец март започват големите Великденски пости, започват седемте сирнишки седмици, чества се всеобща прошка наречена Сирница или Сирни заговезни.

Първата сирнишка седмица е Тодоровата неделя – седмицата след Сирница, в която всеки ден може да се окаже страшен, ако не се изпълняват всички забрани, ограничения, проверени от годините ритуали. Свети Тодор идва, за да обозначи новия космически ред, а на края на месеца, на 25 март заедно с лястовиците и пролетта идва и благата вест, че земята най-после е благословена и на нея ще стъпи Божия син, който на нов по-висш етап ще подреди хаоса в душите, ще внесе хармония, ред, вяра и нова нравственост.

Във народната представа Баба Марта е своенравна и капризна.  Докато се смее изведнъж плаче. Често през март когато има хубаво време хората се лъжат и изкарват стадата на паша. В преданията Марта бързо напомня за себе си, праща студ и мраз, а стадата и пастирите се вкаменяват завинаги. Известно е, че Марта може лесно да разсмее, но и да разплаче. 

 

Мартеници за дома и офиса

Още за БАБА МАРТА