Мартеници за дома – мартеница сърце

SAM_9900Мартеници за дома

 Ръчно изработени мартеници за дома

от естествена

вълна.

Наречени са да носят здраве и любов,

късмет и благополучие!

Силата на мартеницата е в това, че тя е амулет, за който българите вярваме, че носи всичко добро, от което се нуждаем и си пожелаваме. Мартеницата предпазва от злото и гони лошите сили далеч.

Тя притежава тази сила само тогава, когато е изработена ръчно и с тази цел при това от естествени материали – вълна, естествен памук.

Според етнолози истинската мартеница се изработва от естествена вълна.

Ето какво споделя на Светла Ракшиева, директор на Националния етнографски музей: „В изработването на мартениците от един чужд етнос се влага и чужда идентичност. Много китайски мартенички са изработени, например, от тънки кожени лентички и начинът, по който те са оплетени, показва, че китайците дълбоко не разбират българската първомартенска образност и защо точно по този начин е направена нашата мартеница и какво трябва да означава тя.“

А етнологът Иглика Мишкова, казва: „Мартеницата, като всеки един дар, е един амулет, който има способността да репродуцира здраве и благополучие, така че той трябва да е наситен с изключително положителни емоции. Може би поради тази причина е удачно и човек сам да изработи мартениците за своите близки и познати, защото така би могъл да им предаде всички онези добри мисли, които витаят в главата му, докато ги приготвя.“

В случай че нямате възможност и време да си изработите истинска мартеница, възползвайте се от нашето предложение. Изпратете запитване чрез формата за контакт на сайта за ръчно изработени мартеници за дома от естествена вълна. Наречени са за здраве и любов, късмет и благополучие!

Вижте снимките