Международен Фолклорен Фестивал „Велико Търново”

veliko-tarnovo-3

 

Всяка година гр. Велико Търново приютява един от най-значимите и престижни фолклорни фестивали, получил широко признание в Европа и по света – Международния Фолклорен Фестивал „Велико Търново”. Събитието се провежда всяка година в края на м. юли на територията на града и съседните области. През 2013 г. ще продължи от 20-и до 27-и юли. Негов организатор е Фондация „Международни Фолклорни Фестивали”. Това е единственият фестивал у нас със статут „Фестивал на CIOFF (Международен Съвет на Организаторите на Фестивали за Фолклор и Традиционни Изкуства) към ЮНЕСКО”.

Фестивалът получава този статут през 1999 г. и заедно с отличната организация, интересна и разнообразна програма, през годините се превръща в притегателна сила за участници и зрители от цял свят, които с гордост и радост представят магията на своя роден фолклор. През времето на съществуването му на сцената му са се представяли 167 чуждестранни групи от 85 държави, изявявали са се 93 български състава. Приблизително на 500 концерта са се насладили около 600 000 зрители.

Дефиле на съставите по главната улица традиционно ще открие международния фестивал в 18,30 ч., а час по-късно ще има представяне на групите пред сградата на общината във Велико Търново. Първият концерт ще започне от 20,30 ч. на основна сцена в парк „Марно поле”.

Сред участниците на фестивала са групи от Индия, Малайзия, Русия, Мексико, Молдова, Чили, Грузия и др.

Атрактивна част от програмата е наградата за „Мис Фестивал”, отличава се и най-красивият костюм.