Международен театрален фестивал във Варна

228
Варненско лято

Варненско лято

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ се провежда всяка година между 1-и и 11-и юни на сцените на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, Държавен куклен театър Варна, Фестивален и конгресен център, Археологичен музей Варна и др. Негов организатор е фондация МТФ „Варненско лято“, а съорганизатори са Община Варна, Министерство на културата и Българска асоциация за театър.

Фестивалът е най-мащабното театрално събитие в България. Основната му цел е да покаже какви са тенденциите в сценичните практики в България и по света, както и да създаде предпоставки за диалог, обмен на идеи и пазар, като обменът непрекъснато нараства. Вече близо шест години фестивалът представя спектакли от международната програма и в София. Все по-настоятелни са опитите за включване на българска продукция в световния театрален пазар. Заедно с „Арт Офис“ през 2008 г. се поставя началото на „Шоукейс“ – модул, който показва иновативни български продукции, предназначени както за широката публика, така и за специално поканените селекционери и организатори на международни фестивали.

Програмата на международния театрален фестивал „Варненско лято“ е съставена от различни модули. Модулът „Селекционирани български спектакли“ е насочен към българската сцена и нейните новаторски постижения през актуалния сезон. Водещите творци и тенденции по света в различните видове театър се представят в Международната програма. Интерес представлява и Паралелната програма, където е включено многообразие от партньорски инициативи, конференции, лекции, представяне на книги, концерти, изложби и др.

Българските представления, които ще бъдат включени в официалната програма на афиша се избират до 20-и март на календрната година, като всяка година селекционерът е различен. За 11-те дни, по време на които се провежда фестивалът, на приютяващите го сцени се играят около 35-45 спектакъла. Селекцията на българските спектакли включва до 10 заглавия от последния театрален сезон.