Нощта преди ПРЕОБРАЖЕНИЕ е вълшебна

134
ПРЕОБРАЖЕНИЕ

ПРЕОБРАЖЕНИЕ

Преображение е голям християнски и народен празник, почитан от всички българи.

Народът е превърнал големият християнски празник Преображение Господне в притча за доброто и злото, за позволеното и непозволеното в обикновения делничен живот, пълен с езически суеверия и религиозен респект.

 

Празнува се на 6 август!

РИТУАЛИ НА ПРЕОБРАЖЕНИЕ

Носи се в църква , прекадява се и се благославя с молитва гроздето, след което вече може да се яде. Където няма грозде, освещават се други плодове – ябълки, сливи.

На места се вярва, че, в нощта преди Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде.

Затова тази нощ майките държат будни децата си, карат ги да гледат към небето и да се помолят за голямо богатство  и късмет.

В Северна България по аналогия с Христовото Преображение, смятат че и на Преображение времето започва да се преобразява. Водите в изворите и реките изстиват и вече не стават за къпане. Застудяват дните и нощите.

 

ЗАБРАНИ

До този ден не се бере грозде и не се купува от пазара и не се яде. Преди да узрее гроздето, узряват къпините, но никой не трябва да ги опитва. Счита се че чрез гроздето и къпините дявола прелъстява хората.