ПАНА ОТ ВЪЛНЕНА ПРЕЖДА

ръчно тъкани пана от вълнена прежда

ръчно тъкани пана от вълнена преждаРЪЧНО ТЪКАНИ ПАНА ОТ ВЪЛНА

Художественият текстил винаги е заемал важно място в бита на българите. Поверията за силната енергия на вълната са свързани основно с магическата й сила. Изработените от вълнена прежда пана, декоративни възглавници, карета, чанти, покривки и други битови стоки и дрехи, внасят в дома не само положителна енергия, но и предпазват от уроки, зли очи, завист и всякаква негативна енергия. Вярва се, че ръчно изтъканите пана носят късмет и сбъдват желания, предпазват от нежеланото и привличат желаното.

Азиатската култура Фън Шуй масово се наложи и в България, но малцина знаят, че всъщност, от векове по нашите земи се практикува аналогична методика за енергийно моделиране според желанията и нуждите ни. Народните поверия са, че хлопките, вълната и дърворезбата са най-силните енергийни източници за българите. Всякакви талисмани, амулети, декорация в дома и лични аксесоари, които са изработени ръчно и от естествени материали от векове са били средство за предизвикване на желаното и предпазване от лошото. Затова и навсякъде по възрожденските градчета и местности основните сувенири, които се предлагат са от дърворезба, глина, ръчно тъкан текстил – основно пана.

Във всеки български дом трябва да има ръчно изработена декорация от естествен материал – кукли от шума, вълнени пана, дърворезба, хлопки, изобщо елементи от нашата традиция. Ръчно тъкани пана е имало във всеки дом. Всеки помни в бабината къща, емблематичния художествен текстил на стената, често с джбчета, в които се държат важни вещи и документи, написани желания, планове, намерения. Те се пазят там, на точно определена стена, в точно определена стая. Но някъде във времето е останало вярването, че по този начин се извършват ритуали, предизвикващи или отблъскващи събития и случки, според нашите желания.

Преденето, усукването, боядисването на нишките от вълна и тъкането са свещен акт, свързван най-вече с продължителността на живота и съдбата на човека. Значението на вълната, като материя, е широко изследвано от етнографите ни и схващането за силното й знаково и обредно значение е неоспоримо. С червен вълнен конец се завързват китките, с него се правят знакови шевици, а най-голямо приложение има в магическата символика – против уроки. Вярва се, че вълната има магическата сила да прогонват зли сили. Тъй като е силен енергиен източник тя присъства като елемент на редица характерни обредни вещи по целия свят. Използва се и при обредни практики по време на значими събития – раждане, сватба, кръщене, мартеницата… Вярва се, че ръчно тъканите пана гонят болестите и проблемите, също и пазят дома. Символиката на цветовете според българските предания е допълнителна сила. Червените, вълнени конци са символ на здравето. Те предпазват от уроки, символ са на любовта, силата, смелостта и новото начало. По същият начин всеки цвят съответства на точно определени неща.

Според Фън Шуй (и много други култури, включително и българската) всяка вещ, изработена ръчно от естествени материали е силен източник на позитивна енергия. Ако са използвани природни материали – дърво, камък, естествена вълна и други, а майсторът е работил с топлота и любов, то ценността на такава вещ е уникална и с висока енергийна стойност.