Параклис Света Троица

150

1

Параклис Света Троица – Средна гора

Замисляли ли сте се колко много сме изгубили с построяването на магистралите? Пътували ли сте по старите пътища, които се използваха преди години, а сега са позабравени и опустели? По тях не може да карате с голяма скорост, но можете да се докоснете до природата на България съвсем отблизо. В един слънчев декемврийски ден решаваме да си направим “откривателско” пътуване в произволна посока. Взимаме карта с нас и тръгваме в посока Нови хан. От центъра на селото потегляме по стария път за Вакарел, а след него – към Панагюрище. Това е маршрут по билото на Средна гора, лишен от населени места и интензивно автомобилно движение, но затова пък изцяло сред гори и планински хубости. Тук села почти няма, само малки махалички, пръснати из гънките на планината. Колкото по-високо се изкачваме, толкова повече гледки се откриват. На една височина до шосето забелязваме малка табела, която указва, че вдясно някъде има параклис.

Веднага свиваме по тясното пътче и след има-няма 300 метра съзираме чисто новата спретната постройка до буковата гора. Пред параклиса се е ширнала огромна поляна. Зад него пътечка води в дол, където има кладенче, наречено “Светата вода”.

Параклисът е “Света Троица” и е най-близо до махалата Мечковци.

Побутваме портичката и влизаме в святото място. Вътре са оставени църковни свещи и кутия за дарения, има безброй икони и два съвсем истински храмови свещници. Запалваме по свещичка, пускаме в кутията по някой лев и разглеждаме. До входа са поставени портрети на няколко светски личности, под които прочитаме кои са създателите на параклиса, кои са се грижили за неговото оцеляване и кои са го реставрирали. Параклисът „Света Троица“ е построен през 1930 година по настояване на Дафина Георгиева Кръстева /1896-1968/! Със собствени средства Христоско Йорданов Христосков /1925-1989/ от махала Богдановци започва възстановяването на параклиса още преди 1989 г. Делото е продължено и завършено от Никола Захариев Кръстев /1934-2003/ от София, който довършва възстановяването и подновява традицията за честване празника на параклиса – Петдесетница, който е и празник на махала Мечковци. Никола Кръстев поддържа параклиса до смъртта си през 2003 година. Сега малкото жители на Мечковци и съседните махали продължават да се грижат за него.

Параклис Света Троица