Пчелен мед

370

Пчелен медПчелен мед – поверия

Пчелният мед е божествена храна, елексир на живота. Вярва се, че медът е произведен от пчелата по магичен начин. Смята се, че медът дава сила и дълъг живот.

Народните вярвания са , че тайната на пчелният мед я знае само Господ. Тя е награда за това, че някога пчелата спасила света от изгаряне.Тя подслушала дявола и помогнала на първотвореца да сътвори земята, за да стане тя точно толкова голяма, колкото небето. В митологията пчелата може да прекрачва границата между нашият свят и отвъдния, за да свързва доброто и злото, дявола и Бога, да бъде вестител на доброто.

Пчелен мед и медените питки са любима храна на юда, самодиви и вихрушки, страшни болести, вампири и караконджули. Пред меда повечето от тях отпускат злите си сърца и се умилостивяват. Пчелен мед се оставя на Баба Шарка. Пчелен мед се оставя на орисниците до новороденото, за да наричат за добро и късмет в живота му. Пчелен мед се оставя и при много други важни случаи.

Милостта и дълголетието във вълшебството на пчелния мед са от един и същ смислов порядък.

Когато никой не се сеща да остави паничка с мед на злото, то само си я взима.  Праща светкавици да изпият меда от кошерите, плъзват змии, а ламята тръгва сърдита да търси любимата си храна, която я прави силна и страшна.

С мед се лекуват различни болести. В Търновско и Софийско с мед престоял една година се лекуват болести на венците. С мед се прави пита за новородено – прощъпалник. Питка с мед се раздава при първо подстригване на детето, а кумът пак с мед намазва хлапето по челото, зад тила и зад ушите. Мед се поднася и когато в дома се доведе нова булка, за да се намаже горният праг на къщата – да е сладък и лек животът на младоженците. Особено важно е пчелният мед да бъде осветен в деня на св. Харалампий.

От ambrozia.bg разбираме, че медът се дели на три вида – нектарен, манов и смесен. А нектарният мед се дели на полифлорен/билков (от много растения) и монофлорен (напр. мед от акация, липа, магарешки бодил и др.). На сайта (ambrozia.bg) може да откриете още интересни факти за пчелния мед като свойства, действие, лечебни сили и др. http://ambrozia.bg/пчелен-мед