Петък. Поверия за петък

149
петък поверия за петък

петък поверия за петък

Петъчният ден от седмицата

Поверия за петък

Петък е петият ден от седмицата. Пет е твърде популярно в древността число. В Индия означава съюз на небето и земята, на духовното и материалното. Будизмът го свързва с петте сетива, петте добродетели, петте посоки на света и петте елемента – вода, земя, огън, въздух и етер. В гръцката античност пет е числото на сватбите. Същото значение присъства и в Евангелието. Христос нахранва пет хиляди души с пет хляба. По този начин пет се свързва с благодеяние и чудо.

В годината има дванадесет лоши петъка, наричат се „черни“. В календара те се намират пред големите празници – Димитровден, Коледа, Сурва, Богоявление, Трифон Зарезан, Тодоровден, Среднопостница, Великден, Русалска неделя, Петровден, Голяма Богородица и Кръстовден.

През тези четири петъци важи строга забрана за жените да не работят никаква работа. Престъпването на забраната води до болести и беди. Не се работи с вълна, не се яде месо. Забранено е сексуалното общуване. Петъкът се смята от българина за неблагоприятен за раждане, за начало на някаква работа. Той е ден за приключване, за подготовка за съботната почивка. За евреите съботата е била почивният ден. Християнската религия е посветила петъка на св. Параскева-Петка.