Петковден

св Петка

св Петка

Зимният Петковден завършва есенния цикъл, реколтата се прибира, стопанската година приключва, светът се подготвя за зима. През следващите 12 дни, това ще стане окончателно и на 26 октомври – Димитровден, вече се смята, че зимата е дошла.

Казват, че Св. Петка „повежда“ светците и техните зимни празници. Най близки роднини са й св. Димитър, неин племенник и св. Архангел Михаил.

Веднъж тя спасила племенника си Димитър, измолила от Господ да го освободи от заточение от долната земя. Когато това станало, пак се подредил света и пак започнал да се празнува Димитровден.

Дванадесетте дни до Димитровден има митичен смисъл, съответстват по смисъл на Мръсните Поганидни (или Поганци) от Коледа до Водица, които представляват съкрална граница между старата и новата година. Наричат ги „щури“., Вълче погано, Вампирско погано. Всъщност те осмислят граничното време, което светът е винаги по-опасен, неподреден, прекрачван от отвъдни бродещи същества и сили, хаотичен. Предстои преход към „мъртво“ зимно време и за да бъде той по-безопасен, народът ни е установил редица правила и забрани.

Света Петка е покровителка на жените, родилките и дома. Тя следи да се празнува името й във всички петъци и наказва жените, които работят в тези дни.

Света Петка се възприема като чудодейна лечителка. На безплодните помага да забременеят, на незрящите – да прогледнат.

 

Пожелания за ПЕТКОВДЕН http://pojelania-podaraci.eu/petkovden-pozhelaniya

 

Поверия за ПЕТЪК http://pojelania-podaraci.eu/petak-poveriya-za-petak

 

Поверия, гадания и предсказания на Петковден http://pojelania-podaraci.eu/poveriya-gadaniya-predskazaniya-na-petkovden