Понеделникът на Тодоровата неделя

first springЧИСТ, ПЪСИ ПОНЕДЕЛНИК

(Понеделникът на Тодоровата неделя)

Ритуали

В понеделника, на Тодоровата неделя (Тодоровата седмица) се измиват всички съдове, които ще се ползват през постите, изчиства се всичко блажно от тях. Изхвърля се запалена старата метла на сметта. Почиства се цялата къща. Изискването за хигиена присъства и в буквален, и в преносен смисъл. Пречистват се мислите, но е добре това да стане на чисто.  Подредения дом е като подредения свят – дава хармония, увереност и чувство за сигурност.

В понеделник започва строг, тридневен пост, наречен Тримиро, тримирене. Който иска за изкупи грехове и да заслужи опрощение, трябва три дни да не хапва залък хляб, да не близва глъдка вода. Правят го светите хора, но понякога и такива с тежки грехове. Постът се осмисля и като предпоставка за встъпване в брак.

Рано сутринта възрастните удрят с точилка момите или замерят с брашнени чували ири гърнета момците, за да се оженят идващата година.

Празнува се за здравето на домашните кучета. Те се хранят, закичват, люлеят на специални люлки.

Понеделникът по принцип се възприема като „полазен“ ден – както тръгне седмицата, така и ще продължи. Затова на него е добре да не се дава, а да се взима, да се започва, да се прояви усърдие в това, което предстои.

ЗАБРАНИ

Не се лови брадва или каквото и да е желязо, за да не нападат насекоми или мишки нивите.

Който го очаква жътва през лятотоу не бива да се къпе, за да не го боде осилът на стръковете.

Не се меси квасен хляб.