Попинолъшкият водопад

251
Попина лъка, Попинолъшки, водопад

 

Попина лъка, Попинолъшки, водопад

Виждали ли сте го? Ако не сте, непременно го включете в бъдещите си планове за разходка! Това е един от най-красивите и живописни водопади в България, един от петте най-големи в Пирин. Намира се в Северния дял на Пирин, около 1230 м надморска височина, в едноименната местност – Попина лъка, която отстои от град Сандански само на 18 километра.

До Попина лъка води планински асфалтиран път, който вие завоите си покрай река Санданска Бистрица. Забележителната природа прави пътуването не само приятно, но и незабравимо. Попина лъка е вилна зона и климатичен курорт, скътана е в пазвите на Северен Пирин сред вековни гори от иглолистни и широколистни видове,  обширни зелени поляни и чисти, игриви планински потоци.  Тук се намира известната хижа “Яне Сандански”. Старата сграда на хижата е двуетажна, построена е през 1931 година от туристическото дружество „Елин връх“. За кратко време е носила името на местността Попина лъка, а през 1932 година е преименувана на хижа „Елин връх“. През 1977 година в непосредствена близост до старата хижа започва строежа на новата масивна триетажна сграда. Хижата е електрифицирана,  водоснабдена, със санитарни възли. Капацитетът й е 70 места.  В местността се намира и курортното селище “Туричка черква”, както и много частни вили, които се отдават под наем.

Попина лъка, Попинолъшки, водопадПопинолъшкият водопад е една от най-смайващите гледки, които можете да си представите! Първата среща с него е “от високо”. Река Башлийца, която се стича по югозападните склонове на Пирин, се изсипва буйно и немирно по мраморните стъпала на скалите и пада от 12-13 м в два малки водни “котли”, разпръсквайки капчици прохлада и чистота. По стръмна пътечка може да се спуснете до подножието на водопада и дори да се доближите до него. Тук се правят незабравими снимки, а лятно време и плаж! Водопадът е пълноводен през цялата година, така че сезонът, в който ще го посетите, няма особено значение! Около стотина метра под водопада, реките Башлийца и Сърчалийца се сливат и дават началото на  игривата река Санданска Бистрица. През 1965 година Попинолъшкият водопад е обявен за природна забележителност.

Попина лъка предлага идеални условия за любителите на лова и риболова, разходки пеша, планинското колоездене, събирачите на горски “дарове” – билки, гъби. От там тръгват и много планински маршрути по маркирани пътеки – до хижа „Беговица“ за около 2 часа, до заслон “Спано поле” за около 3 часа, както и до хижа “Синаница”  на около 4 часа път.