ПОПОВА КОЛЕДА – 05.01

попова коледа

попова коледа5 януари – Зимен Кръстовден, Попова Коледа

Вярва се, че в Зимния Кръстовден срещу Богоявление, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо, то ще се сбъдне.

Основният смисъл на празничният ритуал е чрез силата на кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, да се подготви голямото кръщене, което предстои.

Ден преди Богоявление, на 5 януари, рано сутринта в църквата се отслужва служба, водата се кръщава, освещава. Всеки взима от нея и носи в дома си. Попът ръси с китка босилек по къщите да прогони злите демони. Когато ръси по домовете, попът оставя по малко бяла и червена вълна, с която да се направят мартенички за 1 март.

На места се събират на групи единия ден мъжете, на следващия ден жените, избира се кой да бъде „поп“ и се тръгва да се изпълнява поповата служба, а именно да поръсят и да изчистят домовете с кръст и светена вода. И двата обичая завършват с веселба, песни и танци в една от къщите на обикалялите.

На Попова Коледа по къщите ходят „совойници“, „водичарки“. Това са моми за женене, които ръсят с китка босилек и вода и пеят песни наричани за всеки член от семейството. „Совойниците“ са облечени като булка и младоженец и песните им наподобяват коледните и лазарските. Подарява им се брашно, лук, сланина, дребни пари, сушени плодове, орехи. Парите се пускат в бакърено котле със светена вода. Когато свършат припявките и всички домове са обходени, совойниците се събират в някоя къща и веселието продължава с много песни и смях.

Срещу Богоявление е третата кадена вечер. На нея отново се разчупва прясна пита. На много места в нея пак слагат паричка, за да се повтори магията до три пъти, да е сигурно, че предсказанието ще се случи. Когато питата се разчупва се прави за „Господа, за Света Богородица и за светия кръст“. Да ни дава здраве и живот, да ни помага и догодина със здраве и късмет да дочакаме тоя ден. На трапезата се слагат само постни ястия: боб, зеле, сарми, орехи, вино и недогорялата свещ от втората кадена вечер.

В Родопите вярват, че в тази нощ ветровете се кръщават и се бият помежду си.

Вярва се, че ако на 5 януари звездите са ярки, ще се родят хубави агънца.

Ако на Попова Коледа замръзне китката босилек, с която попът ръси, зимата ще е студена и дълга, а годината – плодородна.