Празник в село Братушково

selo-bratushkovo-slivnitsa-04
Всяка година, на 21-и септември, село Братушково традиционно чества своя празник. Той съвпада с деня, в който се празнува Рождество на Пресвета Богородица по стар стил.

Селото е в планински район и се намира в подножието на височините Градище и Мала Вишая, и двете намиращи се на юг. Край него тече р. Нойчинци.

Храмът Св. пророк Илия е построен през 1904 г. и разположението му над село Братушево създава внушението, че е и негов верен пазител. За жалост, във времето на тоталитаризма, храмът е почти унищожен. Възстановяването му стартира през 2003 г., с помощта а на дарения и благодарение на тях той възвръща първоначалния си облик. Храмът също има сво празник, който е на Илинден – 20-и юли.

Село Братушково е добро за туризъм, най-вече с един от най-живописните водоеми, намиращи се край Сливница – язовир Братушково. Язовирът създава отлични условия за екотуризъм и спортен риболов, както и за всеки, решил да потърси отмора от натоварения живот в града. Във водите на язовира, които идват от чист басейн, могат да бъдат открити шаран, бял амур, толстолоб – риби с чудесни вкусови качества.

Преди много години над селото е имало манастир, което дава и името на намирашата се над него местност “Манастирище”. Манастирът е бил опожарен изцяло по време на османското робство, а сега на негово място стои дърво, от чиито корени тече вода. Мястото е наричано от местните жители – “Светени води”, за които се вярва, че имат лечебна сила. Изградени са и параклисчета-чешми, за да може водата да тече от тях, вместо от корените.