Разбоишки манастир „Въведение Богородично“

217
Разбоишки манастир

22

 

В миналото този манастир е бил наричан Курджиловски. Разположен е на рида Тупаница, на около 2 км от село Разбоище и около 80 км от София. В долината тече река Нишава.

Има два начина да стигнете до този малко известен скален манастир. Първият е откъм град Годеч. На 9 км от града има отбивка за село Разбоище, където в края му има полянка за паркиране. Поляната е малко стръмна, така че ви съветваме да подпрете с камъни гумите на колата си. От там широка пътека ще ви води към манастира през китна гора и зелени ливади. Пътят ще ви изведе от гората и пред вас ще се открие невероятна панорама към върховете на Стара планина, виждат се дори Ком и Тодорини кукли! Слизайки надолу по пътеката, виждате църквата на манастира, кацнала в малка ниша на отвесна скала.

Другият начин е да пътувате до Калотина, да влезете в селото и да продължите към село Беренде извор, след което свивате в дясно по пътя за село Чепърлинци. Ако колата ви е високопроходима, ще се справите с черния тесен и каменист път до самия манастир. Имате и вариант да оставите автомобила си до Чепърлинския манастир, да видите и него и да продължите пеша.

Разбоишки манастир

 

Манастирът е свързан с възникването на скалното отшелничество в този край. Някои историци смятат, че появата му датира от 13-14 век, други – че началото е поставено през 15 век. Не е изключено това да е станало още по време на Първото българско царство, когато там са се заселили отшелници, търсещи пълно уединение. Меката варовикова скала и множеството естествени пещери са направили възможно оформянето на монашески килии, свързани помeжду си с проходи.

По-късно, през 18-19 век, скалното отшелничество в исихастката му форма е в разцвет и през 1841 година манастирът е обновен основно. Жилищните сгради са преместени в равнината под скалата. Църквата остава отделена от тях, но продължава да се използва.

Според преданията, Разбоишкият манастир е бил опожаряван три пъти. При последното нападение, монасите били изклани, манастирът обран и запален. Единственият оцелял монах след време се заел да го възстановява. Насън му се явила Божията майка и му заръчала да съгради храма в скалите. До него води малко мостче през реката и тесни стръмни стъпала.