Рибена чорба за Никулден

158
РИБЕНА ЧОРБА

 

 

 

РИБЕНА ЧОРБА

 

Любителите на рибата вероятно с радост ще посрещнат на трапезата си топлата рибена чорба за Никулден, на друг голям празник или в делничен ден. Независимо дали сме решили да включим в менюто си вкусна рибена чорба за Никулден или просто сме преценили, че имаме право да се поглезим без специален повод, е добре да имаме предвид някои на пръв поглед малки, но важни, за крайния резултат, подробности. Както добре сме информирани, рибата може да бъде речна, морска, океанска. Препоръчително е в рибената чорба, която приготвяме, особена тази, чиято рецепта ще прочетете след малко, рибата да е или само морска, или само речна, или само океанска. Ако, например, рибата е само морска и се смесят няколко вида морска риба (сафрид, кая…), резултатът е още по-добър. Същото се отнася и ако е речна или океанска. Друга важна подробност е, че същата тази рибена чорба много, ама много обича девисил – или лющян, както още е известна тази подправка. След тези уточнения можем да преминем към рецептата.

РИБЕНА ЧОРБА

 

 

Необходими продукти за рибена чорба за Никулден за около 5-литрова тенджера:

700-800 гр. риба – както вече уточнихме, чудесен резултат се получава при използване на различни видове риба, но различни видове трябва да са или само морска, или само речна, или само океанска риба.
2 средно големи картофа
2 средно големи моркова
1 глава лук
100 гр. фиде
сол, черен пипер, олио
девисил (лющян)

Как да приготвим рибена чорба за Никулден:

Водата се слага в тенджерата, да заври. Във вече врящата вода слагаме почистената риба. Когато водата заври отново, вече с рибата в нея, изчакваме 2 минути рибата да поври във водата и я вадим. Тук е моментът да си намерим някой много трудолюбив доброволец, който да ни изчисти хубаво рибата от кожата и костите. В краен случай може и сами да се справим, при все че трябва много бързо да сновем между чистенето на рибата и тенджерата с вряща вода, където имаме още работа. В тенджерата с врящата вода, от която вече сме извадили рибата, слагаме ситно нарязаните лук, моркови и картофи. Зеленчуците врат около 13 минути. Добавяме фидето в кипящата вода и варим заедно с него още 13 минути. По време на вторите 13 минути слагаме 1 с.л. (15 мл.) сол, черен пипер на вкус, 3-4 с.л. (около 30 мл. олио). Припенва се непрекъснато. След като изтекат вторите 13 минути, изключваме и дърпаме тенджерата настрани от котлона. Слагаме вече изчистената от кожа и кости риба и разбъркваме. За финал, щедро слагаме девисил (лющян) на чорбата и затваряме капака на тенджерата, без да разбъркваме. Държим тенджерата така затворена за около 15 минути и след това нашата вкусна рибена чорба е вече готова за консумация.
При сервиране, може да се овкуси с лимон, оцет или и двете.

Добър апетит!

РИБЕНА ЧОРБА