Събор в село Звезда

събор

събор

Празник на село Звезда

село Звезда, Община Попово, Област Търговище

Съборът се провежда всяка година на 28 август.

Село Звезда е разположена в подножието на хълм, заобиколен от дъбови гори, на юг от гр. Попово. Оформило се е от пет махали – Горната, Долната, Циганската, Чаршията и Черкезката.

Говори се, че преди много време селото е било близо до главния път, който води от Русе до Цариград. Тъй като били непрекъснато тормозени от хайдути, жителите му решили да го напуснат и да се изселят в сегашната по-скътана местност. Мехмед е било името на човека, който първи се е заселил на новата земя. Новото село се образувало около неговата къща, като взело и името му – Мехмеди. По време на османското иго населението в селото е било предимно турско, а българите са били само трима, а при Освободителната война в селото е имало дванадесет турски, двадесет черкезки и шест цигански къщи.

След края на войната от 1877 г., жителите на селото, които преди това избягали в Шумен, се върнали обратно. Останали до 1885 г. и после се преместили в Анадола. През 1884 г. пристигнали първите български заселници от Балкана. Те били от с. Драгижево и с. Кесарево. Малко по-късно към тях се присъединили и българи от Одринска Тракия, а последните заселници били от Кюстендилския край.

Малък църковен храм бил построен през 1885 г. от новите хора в селото. Той бил на името на светците Петър и Павел и се намирал над аязмо, за което се твърдяло в легендите, че има лековита вода, която помага на незрящите да прогледнат. По-късно, през 1936 г. е издигнат и църковният храм „Успение на Пресвета Богородица“.

Селото получило новото си име Звезда на мястото на старото, Мехмеди, на 21-и април, 1923 г. Причина за промяната била, че когато се гледало към него от Светлен, съседно село, имало форма на звезда.