Събор в село Сокол

село Сокол

село Сокол

Празник на село Сокол – 17-и септември

Село Сокол се намира в област Сливен, община Нова загора. За ден на неговия празник е определен 17-и септември, когато се честват и светите Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка – София. Весело настроение, хубава народна музика, празнично пременени малки и големи огласят центъра на селото още от следобед.

Селото дължи името си на популацията от соколи, която и до днес е все още голяма. Смята се също, че е било соколджийско, българско село. Преди да получи сегашното си име се е казвало Ердуванлий.

Едно от местата, които си заслужава да бъдат посетени, когато се отиде в с. Сокол е Ервадунлийското теке, на 3 км. северно от селото. Разположено е на връх св. Илия. Известно е и като Тюрбето, Тикята, Текето, Ервадунлийското кале. Съществуват доста митове и истории за това място, като може би най-популярните се отнасят за почитане на богове. Местността притежава трите главни природни особености, с които обикновено се свързва езичеството – извори, скали, върхове. Според разкази, тук е съществувала и малка църква на името на св. Илия, но това е било преди Османското владичество.

Първите записки за Ервадунлийскто теке идват от Евлия Челеби – турски птешественик, а първите сведения за човешко присъствие там са от ранната желязна епоха.

Химитлията е друга интересна забележителност. Селищната могила, известна също и като Плоската могила, е на малко повече от 2 км. от с. Сокол. Висока е 9 метра, а диаметърът й е 100 метра. През миналия век, северно от нея, е имало чешма с подходяща за пиене вода, но по-късно при обработането на близките ниви чешмата губи връзката с извора, който я захранва. На Химитлията се извършват разкопки, а откритата вследствие на тях керамика може да се отнесе към края на втората ранна бронзова епоа или началото на тратата ранна бронзова епоха. Жители на могилата е имало и след този период, за което свидетелстват руините от намираща се там римска постройка, а също и гробове, където окойниците са положени според християнския обичай.