Самуилова крепост

Самуилова крепост

Самуилова крепост

Един от най-драматичните моменти в нашата история! Всеки българин знае, че през 1014 година войските на цар Самуил са разгромени от византийският император Василий II. В плен попадат 14000 български войници.

Пренебрегвайки всички християнски догми, той осакатява пленниците, като ги ослепява, а на всеки 100 ослепени войници оставя по един с едно око, за да ги води по пътя за дома. Цар Самуил успява да спаси живота си в тази битка, но при гледката на хилядите слепци, след два дни, на 6 октомври 1014 година, издъхва.

Това събитие се е случило тук – между склоновете на планините Беласица и Огражден, където се образува Ключката клисура, край река Струмешница. На 20 км от Петрич и само на 4 км от границата с Македония, близо до известното село Ключ, са запазени и консервирани останките от фортификационно съоръжение от времето на Първата Българска държава. Целта на крепостта е била да защитава цялата Ключка долина.

През 1982 година е открит национален парк-музей Самуилова крепост, включен в списъка на 100-те български туристически обекта. На хълм до реката, до историческите останки от крепостта, е издигнат паметник на цар Самуил и неговите войници.

В най-високата част на укреплението се извисяват 4 пилона върху руините от средновековната кула, които символизират непобедимостта, непреклонността и вярата на българския народ в бъдещето. До нея се намира малка постройка, която е отворена за посетители. Вътре може да видите част от разкопките на Самуилова крепост.

Местността около крепостта е превърната в парк с павирани алеи и пейки с навеси. Пътувайки от Петрич в посока село Ключ, след около двайсетина километра се стига до паркинга на комплекса, отбелязан с табели. Пресичайки река Струмешница по моста, виждате впечатляваща картина – странна гора от вековни чинари, изкривени всеки по свой причудлив начин. Паркът е невероятно място за отдих и разходки, а прохладата на реката и сенките на чинарите привличат много хора в почивните дни.

Самуилова крепост