Швейцарска баклава

Швейцарска баклава

Швейцарска баклава

Много ни се иска да ви кажем защо се казва швейцарска баклава, както и дали наистина именно Швейцария е родина на тази версия на сладкиша, който иначе е запазена марка на съседна Турция, но истината е, че нямаме идея за произхода на името. По-важното е, че тази швейцарска баклава е истинска наслада за сетивата и ще бъде много приятна изненада дори и за тези, които не обичат да им бъде прекалено сладко. Приготвя се сравнително лесно и може да блеснете с нея на всеки празник, както и да зарадвате себе си или гостите си просто така, без повод.

Необходими продукти за швейцарска баклава:

1 пакет листи за баница – 500 гр.
1 / 2 пакетче чисто масло

Необходими продукти за плънката:

3 яйца
1 ч.ч. захар
1 / 2 ч.ч. брашно, примесено с 1 пак. бакпулвер
1 ч.ч. орехови ядки, счукани
1 пак. ванилия

Необходими продукти за сиропа:

1 ч.л. (равна) лимонтозу (лимонена киселина)
2 и 1 / 2 ч.ч. захар
3 и 1 / 2 ч.ч. вода

Как да приготвим швейцарска баклава:

Намасляваме тавата, в която ще печем баклавата – за предпочитане е да е правоъгълна, ще ни бъде по-лесно с нея. Слагаме половината от листите. Разстиламе върху тях плънката, приготвена от яйцата, захарта, брашното с бакпулвера, орехите и ванилията. Върху плънката слагаме и останалите листи.
Нарязваме баклавата, докато е още сурова, и я поливаме с вряло 1 /2 пакетче чисто масло. Печем я за около 25 минути, на 180-200 градуса, докато хване златиста коричка отгоре.
След като изстине нашата швейцарска баклава добре, я заливаме с горещ сироп. Друг вариант е да залеем баклавата, докато е още гореща, със студен сироп, но в този случай трябва да сме си приготвили сиропа по-отрано, за да има време да изстине.

Баклавата трябва да престои един ден, преди да се консумира, за да попие добре сиропа. Чакането си заслужава!