Швейцарска баклава

0
1
Швейцарска баклава

Швейцарска баклава

Много ни се иска да ви кажем защо се казва швейцарска баклава, както и дали наистина именно Швейцария е родина на тази версия на сладкиша, който иначе е запазена марка на съседна Турция, но истината е, че нямаме идея за произхода на името. По-важното е, че тази швейцарска баклава е истинска наслада за сетивата и ще бъде много приятна изненада дори и за тези, които не обичат да им бъде прекалено сладко. Приготвя се сравнително лесно и може да блеснете с нея на всеки празник, както и да зарадвате себе си или гостите си просто така, без повод.

Необходими продукти за швейцарска баклава:

1 пакет листи за баница – 500 гр.
1 / 2 пакетче чисто масло

Необходими продукти за плънката:

3 яйца
1 ч.ч. захар
1 / 2 ч.ч. брашно, примесено с 1 пак. бакпулвер
1 ч.ч. орехови ядки, счукани
1 пак. ванилия

Необходими продукти за сиропа:

1 ч.л. (равна) лимонтозу (лимонена киселина)
2 и 1 / 2 ч.ч. захар
3 и 1 / 2 ч.ч. вода

Как да приготвим швейцарска баклава:

Намасляваме тавата, в която ще печем баклавата – за предпочитане е да е правоъгълна, ще ни бъде по-лесно с нея. Слагаме половината от листите. Разстиламе върху тях плънката, приготвена от яйцата, захарта, брашното с бакпулвера, орехите и ванилията. Върху плънката слагаме и останалите листи.
Нарязваме баклавата, докато е още сурова, и я поливаме с вряло 1 /2 пакетче чисто масло. Печем я за около 25 минути, на 180-200 градуса, докато хване златиста коричка отгоре.
След като изстине нашата швейцарска баклава добре, я заливаме с горещ сироп. Друг вариант е да залеем баклавата, докато е още гореща, със студен сироп, но в този случай трябва да сме си приготвили сиропа по-отрано, за да има време да изстине.

Баклавата трябва да престои един ден, преди да се консумира, за да попие добре сиропа. Чакането си заслужава!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here