Символика на цветовете

294
символика на цветовете

 

Когато купувате подарък, сувенир, украса, декорация, талисман или амулет за себе си, дома си, приятели и колеги, помислете за това, какво той символизира и какво би донесъл на собственика си. Всеки предмет, личен или за дома, носи и привлича енергия, която има своето влияние. Затова в различните периоди от живота, съзнателно или не, се обграждаме с определени предмети, в определени цветове.

Цветовете векове наред имат своето значение и сила във всяка култура, религия, философия, изкуство.
Ето и символиката на цветовете, която е добре да ви води в избора на сувенири, декорация, украса, лични амулети и талисмани за дома.

Не забравяйте, че всяка вещ има своето влияние върху живота и това, което ни се случва. Затова, ако имате нужда от енергийна подкрепа, то купете предмет, който да си определите като талисман. Важно е да е изработен (по възможност ръчна изработка, а не масово производство) от естествени материали – дърво, камък, вълна… Изберете го в подходящите за нуждите ви цветове.

Белият цвят

Белият цвят – съвършенство и завършеност!
БЕЛИЯТ ЦВЯТ провокира и символизира решителност, пълна свобода, много възможности и премахване на препятствията. Той винаги вдъхновява, помага, внушава определена вяра. Белият цвят освобождава от неприятности.
Белият цвят е символ на съгласие и мир.
Вярва се, че ако домът отвътре е боядисан в бяло, в него ще има съгласие. Ако вратите са боядисани в бяло, човекът, който влиза, оставя злото отвън.
В християнството белият цвят е символ на вярата, чистотата и истината.
Ако искате в дома ви да има мир и спокойствие или да се сдобрите, помирите с някого, то непременно му направете малък подарък – сувенир, в който да има и бял цвят. Важното е този талисман да е от естествени материали и белият цвят да е в естествения си вид – миди, естествен цвят на вълна, камък, дърво.
Например, купете дървена лъжица, в естествен цвят, но непременно да е изработена ръчно, а не от китайските, които заляха пазара ни напоследък. Потърсете и ще намерите дървени лъжици на български майстори. Ползвайте лъжицата за готвене и много скоро ще видите как в дома ви цари мир и разбирателство. Ако купите китайска, която не е изработена, а просто произведена от машини, то няма да има този ефект.
Лъжицата може да я държите и като сувенир в стаята, в която най-много се задържат всички членове на семейството – хол, дневна, кухня… Поставена върху пано или малко „килимче“ от естествена вълна, в съответните избрани от вас цветове, то тя ще има още по-силно въздействие.

Червено

Цветът на най-силната енергия – енергията на живота. Червеният цвят е жизненост, енергичност, здраве. Червеният конец предпазва от злини и носи активност. Съдържа силен магически заряд. С червен конец се закичва шапчицата на новороденото, а бременната го носи, за да пази нея и бъдещото дете. Задължително е във всеки дом да има талисман в червен цвят, който да пази дома и обитателите му от всичко лошо. Най-добре е червеното да е от вълнена прежда или вълна. Ако нямате такъв талисман, то непременно си купете или си направете сами от 100% естествена вълна (вълнена прежда).
Червените талисмани/сувенири създават жизненост, страсти и индивидуализъм. Те стимулират, придавайки на човек повече действеност, решителност и енергия. Предпазват дома и обитателите му от лошото. Пазят здравето.
Червеният цвят подпомага дейността на жлезите с вътрешна секреция, изработката на адреналин, свързан с органите на размножаването, повишава температурата на тялото, прави мускулите еластични, а ставите – подвижни.
Ако искате обитателите на дома ви, офиса или някой приятел да е жив, здрав и защитен, то купете сувенир, който е изработен от естествени материали и да има червен цвят в окраската му.

 

ОРАНЖЕВО

Оранжевото привлича здраве, индивидуалност, самоувереност и обновление. Символизира точката на равновесие между съзнанието и либидото и затова е цветът на вярността.
За да има спокойствие в дома между мъжа и жената, е добре на имате от този цвят на талисмана на дома си. Талисман от естествени материали, в който има и оранжев цвят, ще предпазва от изневери.
Оранжево за повишаване на самочувствието, увереност и оптимизъм. Провокира ентусиазъм и интерес към близките.
Оранжевият цвят е цветът на топлината и блаженството. Той радва и носи добро настроение, на практика винаги има благотворно влияние и показва радостните страни от живота.
Оранжевият цвят укрепва волята, поддържа сексуалността, активизира жлезите с вътрешна секреция, регулира обменните процеси, лекува пикочнополовата система, подобрява кръвообращението и цвета на кожата. Той оказва поддръжка в тежка ситуация, връща загубеното равновесие и се смята за един от най-добрите цветове в психотерапията.
Ако искате да имате верен, но и страстен, активен партньор, то една добра комбинация за талисман в дома ви или за подарък е сувенир от естествени материали с преобладаващи цветове – червено и оранжево. Например дори едно малко, незабележимо пано в спалнята ви, може да привлече чудеса в интимен план.

 

ЖЪЛТО

Цветът, който предизвиква радост и надежда
Цвят на Слънцето, светлината, златото, интуицията и магическите способности. Жълтото е баграта на вечността, така, както златото е металът на вечността. То е цветът на боговете и своеобразен двигател на силата и младостта. Жълтото се използва като символ и атрибут на силата и властта.
Този цвят внася равновесие в мислите и чувствата, стимулира творческите и интелектуалните способности.
Жълтият цвят символизира интуицията, съобразителността, оригиналността.
Жълтият цвят спасява от лъжливата срамежливост и мислите от типа „не съм достатъчно добър”.
В митологията жълтото се олицетворява със Слънцето, топлината, пролетта и цветята.
Ако имате нужда от самочувствие, решителност и увереност – това е цветът, който трябва да търсите в сувенирите, талисманите, украсата и декорацията. Този цвят стимулира духа, мъдростта и познанието.

ЗЕЛЕНО

Цветът на здравето, разтежа, развитието, свежестта, спокойствието, надеждата, младостта, мира и късмета.
Цвят на природата, растежа и възраждането. Олицетворява и привлича изобилие, хармония и отмора. Има поверие, че ако дадеш сутрин на някого нещо зелено, то ще му донесе щастие.
Зеленото обгръща, успокоява, освежава и тонизира.
Ако искате плодородие, печеливш бизнес, добри доходи и материално благополучие – това е вашият цвят, който трябва да преобладава в сувенирите и талисманите.

 

СИНИЯ ЦВЯТ

Цветът на истината, доверието и чистотата.
Светлосиньото се възприема като цвят на небето, на мисълта и съзнанието. То е символ на блясъка на душата, олицетворение на свобода, мечти, вяра, търпение, истина и красота.
Небесносиньото олицетворява пътя на мечтите, на нереалността или свръхреалността. Този цвят стимулира творческите умения.
Синият цвят привлича енергии, които ни правят самоуверени, силни и спокойни. Предизвиква свободомислие, доволство, добра външна и вътрешна кондиция. Предпазва от уроки, лоши думи, клевети, проклятия.
Синьото възстановява нервната система, помага при разсеяност, при сърцебиене, при разстройства на червата, балансира емоциите и намалява кръвното налягане.
Ако вие или ваш близък е в период на творчески застой, липса на идеи, лабилен емоционално към неприятели, врагове, противници, конкуренция, то един сувенир от естествени материали с преобладаващ син цвят ще донесе доста добра енергийна подкрепа.

 

Кафявия цвят

Кафявото изразява жизнеността на тялото и носи отмора и покой.
Кафявият цвят носи стабилност, преданост, той успокоява по време на тревога и вълнения. Влияе много добре при нервно изтощение, когато на човек му се струва, че ситуацията е неразрешима.
Ако търсите енергийна подкрепа по отношение на релакс, отмора, презареждане, усещане за стабилност, то купете сувенир с преобладаващ цвят – кафяво или нюансите му.

 

Вижте още за символика на цветовете тук http://pojelania-podaraci.eu/kak-da-izberem-suvenir-ukrasa-dekoratsiya-simvolika-na-tsvetovete

Кесията на късмета http://pojelania-podaraci.eu/kesiyata-na-kasmetite