СТЕФАНОВДЕН – 27 декември

371

СтефановденСТЕФАНОВДЕН – 27 декември

Култът към св. Стефан е толкова стар, колкото е стара и християнската църква. Почитта към него е равна на тази към Апостолите.  Апостол Павел, а после и всички след него наричат св. Стефан пръв мъченик за християнската вяра, защото е една от първите жертви.

Някога в Йерусалим е била образувана християнска общност, по знак на Светия дух. Тази общност се е грижила за бедните и страдащите, за болните и старите хора. Избрали седем дякони, които да организират и следят как се разделят помощите. Между тях у бил и св. Стефан.

 

Църквата „Св. Стефан“ в Истанбул
Църквата „Св. Стефан“ в Истанбул. Снимка: Интернет

Легендата разказва, че св. Стефан е убит с камъни заради това, че е защитавал християнската вяра. До последният си дъх той се молел за спанението дана душите на убийците си. Мощите на св. Стефан са в Истанбул. Преданието разказва, че когато наближили мястото където днес се намира църквата „Св. Стефан“, конете спрели и проговорили с човешки глас: „ Светецът трябва да бъде поставен тук“.  

Празничните ритуали са свързани с посланията и магията на голямото Рожедтво Христово.

Свети Стефан се счита за покровител на ловците.

В превод името означава “венец”. Стефановден е третият ден на Коледа и последният християнски празник за годината. За него хората казват, че “затваря кръга” на старата година. Семействата се събират на обща трапеза с местни ястия; пеят песни и се веселят. Някои райони на България младите семейства отиват на гости на своите кумове, кръстници и родители.

Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в менче пълно с вода.

Имен ден имат всички, които носят името:

Стефан, което значи венец, Стефана, Стефания, Стефка, Стамен, означаващ – постоянен, Стефан, Стефка, Стефи, Стефчо, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислав, Станислава, Стане, Цако, Цоко, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоянка, Стоичко, Шон, Шона.

 ПОЖЕЛАНИЯ ЗА СТЕФАНОВДЕН  – http://pojelania-podaraci.eu/pozhelaniya-za-stefanovden-27-dekemvri/