Св. СПИРИДОН – 12 декември

Свети Спиридон

Свети Спиридон

Св. СПИРИДОН – 12 декември

Имен ден празнуват Спиридон, Спиро, Спиридона, Спиридонка, Дара, Дари, Дария, Дарина, Даринка, Дарин.

Св. Спиридон Чудотворец

На 12 декември църквата почита св. Спиридон. Той е роден в Кипър, живял е през четиринадесети век. Константин Велики го провъзгласява за епископ. В живота си сторил много добри дела за християнската вяра. Св. Спиридон и помага на бедните и попаднали в беда хора.

Иконата на св. Спиридон е светец с дълга бяла брада.

Народът разказва, че св. Спиридон бил кундурджия (обущар), затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му. Празнуват също и други занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери.

Приема се и като покровител на конете и едрия добитък.

Празнуват и козарите.

В Родопите св. Спиридон се тачи против рани и порязване, против обриви и пъпки (струпки). Някъде вярват, че на този ден слънцето спира пътя си към зимата и се завърта към лятото.

РИТУАЛИ

Жените пекат хляба рано, преди изгрев слънце и го раздават за св. Спиридон да вземе и да отпрати надалеч „ступките“.

Там, където го имат за покровител на конете, жените раздават рано сутринта обреден хляб за здравето на животните.

ЗАБАРАНИ

Не се работи женска работа. Не се шие. Ако се ободе жената на този ден, раната няма да зарасне лесно. Не се рони царевица, не се варят зърнени храни (леща, боб, грах) – да не излизат пъпки по тялото.

Гадания

Каквото е времето през дванадесетте дни след св. Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през следващата година: на първият съответства януари, на втория – февруари и тн.

Това са част от двата цикъла дванадесетдневни прогнози, които се правят от 1 до 12 декември и от 12 до 24 декември.

Народът особено внимателно е следил времето преди преминаването от един в друг годишен цикъл, от едно състояние на света в друго, когато все още времето е междинно, пределно и гранично. Не само дните, но и дванадесетте следващи нощи показват какви ще бъдат месеците, които идват.

Според народните традиции Свети Спиридон Чудотворец е покровител на всички занаяти и занаятчии, както и на заетите в различните видове индустрии работници и служители, които създават материални блага.

Да е честит празникът на обущарите, шивачите, абаджиите, бакърджиите, дюлгерите, тухларите, грънчарите и всички други видове занаятчии!

Свети Спиридон помага при решаване на финансови проблеми, както и за намиране на работа за хора, чиято реализация е свързана с някаква професия или занаят.