Св. Варвара преди години

св Варвара

св ВарвараКак се е почитал празника Св. Варвара (04 декември) преди години?

Ритуалите, които са извършнави преди години на този ден са свързани основно с умилостивяването на св. Варвара. Варвало се е,  че покровителна на шарката и други болести свързани с обриви. 

На този ден жените пекат медени питки и ги раздават на пътниците да умилостивят болестта, да я изпратят далече от домовете си.  Раздават се също царевични питки и ракия.

За Баба Шарка се меси специална питка, която през нощта се оставя край огнището да дойде болеста да си хапне, да се смили и да не напада децата в къщата.

Нечетен брой деца палят огънна кръстопът за да се предпазят от болеста. Галви от огъня се скътават за лек, ако случайно някое дете заболее през годината.

Карат децата да скачат нависоко „за да не ги завари Варвара“.

На св. Варвара по къщите тръват „варварки“ – млади девойки, които наричат за любов, щастие и берекет. Тях ги чака с радост всеки стопанин, дарява ги с брашно, боб, сушени плодове, ябълки. Затовао наричат празника „Женска Коледа“.

Тъй като св. Варвара се осмисля като покровителка на домашните птици, по-често на кокошките, на 4 декември може да се направи магия за тях  – да не се разпръскват извън двора и да не се губят. За целта е достатъчно в двора да се наръсят в кръг варени зърна от заревица и да се оградят с въже.

На кокошките се два варена пшеница, царевица, ечемик, овес, просо, за да носят повече. 

Още за празника