Света Варвара – 04.12

552
мощи на св. Варвара

Света ВарвараВарвара тайно приема християнството. Баща й я наказва жестоко за това. Измъчвал я публично,  и накрая сам я обезглавил. В този миг ударил гръм и го повалил. А денят 4 декември останал в календара на християнската църква за да припомня за тихия подвиг на още една мъченица на вярата. Малка мощ от мощите на Великомъченица Варвара се намират в софийската църква „Свето Преображение“ – кв. Лозенец.

За българина св. Варвара е покровителка на шарката и всички болести свързани с обриви, на плодородието и на домашните птици. Тя заедно със Сава е сестра на св. Никола. Старите българи казват „ Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава“  И още от дните на св. Варвара и св. Сава се чака големият празник Никулден.

мощи на св. ВарвараПразникът се определя като женски. Главна роля в ритуалите имат жените и девойките. С тях са вързани и повечето забрани. В голяма степен и св Варвара и св Сава се съврзват с грижата за здравето на децата и двете светици понякога се приемат като орисници пряко владеещи съдбата им.

Според народното предание Варвара произхожда от Разложко. Там на мястото където е убита избликва топла вода. Всяка година на деня на светицата при топлия извор  се събира множество народ. Вярва се че водата е лекувита и цери всякакви болести. 

За плодородие в мого домове се меси обреден хляб, който стопанинът разчупва високо над главата си, за да пораснат децата високи, да пораснат класовете високи и добивите. Върху хляба се пали голяма варварска свещ. Тази свещ е магическа и се пази през цялата година.

Вариво от пшеншца или царевица се хапва сутрин от всички в къщата да не се „запече полето“, да е влажно и да класят нивите.

На този ден жените не трябва да работят никаква работа.

Гледа се кой ще влезе пръв в дома, дали ще е мъж или жена, дали ще е добър човек с късмет, дали ще са му пълни ръцете.

На трапезата се слага медна питка, паничка с мед, сол, пипер, шише с вода.

Още за празника и как се е почитал преди години, четете тук.

 Ето и една примерна рецепта за питка, която може да направите в чест на св. Варвара, но тя е подходяща за тези, които не постят:

3 яйца

1 чаена лъжичка сол

1 супена лъжица захар

3 супени лъжици олио или разтопено краве масло

1 кг. брашно, мая за хляб колкото кибритена кутийка

1/2 литър прясно

 

Замесете кашичка с маята, захар, брашно и малко мляко. Когато маята бухне, изсипете пресятото брашно в тава и направете кладенче. В него изсипете маята, добавете разбитите яйца, сол и олиото или кравето масло. Добавяте и по малко прясното мляко като замесвате тестото докато стане гладко. Следва важен ритуал. Слагате готовото тесто в тензух и го потапяте в хладка вода. Когато изплува, премесвате още веднъж тестото с брашно.  Когато е говото го поставяте в намаслета тава, като оформяте питка. Намазвате я с жълтък, който е разбит с малко вода. Слагате питката в студена фурна. Влючвате я на 150 градуса и печете.

Сервира се с мед, чубрица, сол, червен пипер, шарена сол.