СВЕТИ ФИЛИП – 14 ноември

Свети Филип - 14 ноември

Свети Филип - 14 ноемвриФилип е един от дванадесетте апостоли на Христос. След възкресението на Христос, той проповядва в Азия, Гърция, Етиопия, Арабия. Свети Филип е правил велики чудеса. Изцерявал е  физически и духовни болки.

Заедно с апотол Вартоломей са  осъдени разпънати на кръст. Страшно земетресение изведнъж показало на всички, че това е голям грях. Хората се опитват да спасят двамата апостоли., но когато стигнали до апостол Филип, видели, че предал Богу дух. Годината била 86. Вярва се, че той се е помолил на Господ да го прибере.

Народът празнува този ден в чест на кокошата болест – Мрата, мратиняк, мратинищи.

Някога ритуалите са били свързани с колене на черно пиле или петле. Поверието е, че се коли от жена, макар че по принцип жената не бива да коли домашно животно. Руталното колене се извършвало на прага. Перушината на петлето се пазела и с нея се кадяло при болест. Така са лекували световъртеж, кади се при кръвоизлив от носа. А главата и краката на жертвата се завръзвали с червен конец и се закачвали зад вратата. Те пазят къщата от зло, от магия и други лошотии.

Друг ритуал на този ден е пръскането на просо около къщата. Домакинята пръска с шепи просо около къщата и нарича: когато душманите съберат всички зърна, тогава и късмета на къщата да превземат.

Нощите от 11 (14) до 21 ноември се смятат дори за по-лоши от мръсните дни, защото през тях човек може да се разболее от различни болести.

Спазват се всички забрани, отнасящи се до вълчите празници. Особено стриктно спазват забраните, жените на овчари, козари, дървари, за да стоят вълците далеч от тях…

От 14 ноември започва големия коледен пост. Началото на всеки пост винаги е свързан с важен и преходен период, в който се намира светът, с пренастройката му и преминаването му от една временна ситуация в друга.

Вратите между трите свята (горен – рай, долен – ад, среден – земя) са отворени и през тях могат да проникнат страшни за човека създания. Затова се налагат различни забрани, ритуали и се правят магически заклинания и действия.

Постът също е част от това, а в още по-голяма степен това важи за двата големи поста – коледен и великденски.

Забранено е на този ден да се хваща оръжие. На 14 ноември празнуват всички, които носят името Филип, Фильо, Филка.

Филип означава „обичащ коне“.

ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ИМЕН ДЕН НА ФИЛИП