Свети Харалампий

Свети Харалампий

Свети ХаралампийСвети Харалампий – 10 февруари

 

Свети Харалампий е живял през II век и дълги години е бил епископ на гр. Магнезия в Тесалия. Имал голямо влияние сред хората.

Той бил поставян под страшни мъчения, за да се откаже от вярата си. Инквизитори мъчели новопокръстените, а Харалампий чудодейно церял раните им. Все повече хора вярвали на светеца и тогава императорът наредил да бъде посечен с меч. Свети Харалампий умрял с молитва и вяра посечен от палача. Тогава бил на 113 години. Самата императорска дъщеря, която го почитала, го погребва. Главата му и от днес се пази в манастира на св. Стефан в Тесалия.

Вярва се, че св. Харалампий може да донесе избавление от всяко зло. Предпазва от световни смутове, земетръс, наводнения, нападения от други народи, междуособни войни, от огън и меч, глад, внезапна смърт.

Житието представя светеца като лечител на болести и рани, а хората вярват, че той е господар на всички болести и го почитат особено заради най-страшната – чумата. Затова и празника му е известен като Чуминден.

Ритуали на св. Харалампий

Жените не бива да вършат нищо, което ще разсърди светеца, както и не трябва да работят каквато и да било работа. Ако се разсърди, св. Харалампий може да пусне отново болестите на свобода.

Рано призори се пекат питки или кравайчета и заедно с мед се освещават в църквата.

Хлябът намазан с мед, се раздава на три съседски къщи. Телата на децата се мажат с мед за здраве.

В църквата се освещава масло, което служи за лек. Ако заболеят ушите на детето – капват му от него. При разтройство на стомаха детето пие от осветеното масло. Ако заеква – намазват му езика. Трябва да се внимава от маслото да не падне и капка на земята.

Осветеният мед се пази през цялата година за лек против шарка, обриви и други болести.

Жените метат къщата, за да изметат болестите.