Свети Мина – 11 ноември

Свети Мина

Чудотворецът св. Мина е пазител на жените, семейството, децата. Той е покровител и на всички, които са загубили нещо. Помага да се намерят изгубени вещи, но не бива да се стига до пристрастяване към тях. Може да се помолим на Свети Мина, ако сме изгубили нещо и да се надяваме на неговата помощ.
Свети Мина е и лечител. Поради това е почитан дълбоко и от много народни лечители, знахари и екстрасенси. Чудотворната икона на светеца е излекувала много хора в безнадежно състояние.
Свети Мина е покровител на жените, затова към него са насочени молитвите им за здраве на дома, за деца. Пътуващите също се обръщат към този светец и се надяват той да ги пази по пътищата.
Закрила от св. Мина очакват и войните, защото някога светецът бил порчут и смел воин. Всеки, който „воюва“, може да потърси подкрепата на светеца.

Вярва се, че всички молитви отправени от сърце към светеца имат изключителна сила.
Към Свети Мина се отправят молитви и за появата на нова рожба в семейството.
Църквата почита този светец заедно със Свети Виктор и Викентий.
Свети Мина закриля самотните жени и женската чест /необвързани и вдовици/.
Довършват се всички започнати ремонти, поправят се огради и запушват процепите, през които могат да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.
На младоженците предрича щастлив брак /затова в Обрадовски манастир се намира иконата на неговия помощник Свети Фанурий/.

Обрадовски манастир „Свети Мина“ край София, в който се намира чудотворната икона на светеца и чудотворната икона на Свети мъченик Фанурий – помогнал на много хора да намерят най-подходящият партньор в живота им.

Празникът на Свети Мина бележи средата на тъй наречените Вълчи празници – времето от Арахангеловден (8 ноември) до Коледни заговезни (14 ноември) е времето в което вълците бесуват. На места вълчите празници започват от Коледни заговезни (14 ноември) и свършват на Въведение Богородично (21 ноември). Последният ден е на Куцулан посветен на най-страшният вълк, който върви последен след стадото.

Вярва се, че на този ден

Жените не предат, не шият, не тъкат, не бродират,не кроят.

Не се чука сол.

Не се дялка дърво.

Не се пипа гребен.

Ако тези дни времето е ясно и слънчево, през лятото пчелите ще са добри. Ако е мъгливо или вали сняг, пчелите няма дая се роят и медът ще е малко.

На този ден имен ден празнуват: Мина, Минка, Минкo, Минчо, Виктор, Виктория

ОЩЕ ЗА СВЕТИ МИНА