Свети Валентин

Свети Валентин

Свети Валентин14-и февруари е определен от католическата църква като празника на Свети Валентин, станал известен най-вече като празника на влюбените. В този ден, по традиция, влюбените си разменят картички с любовни пожелания – така наречените валентинки, цветя, бонбони и малки подаръчета, като жест на внимание към любимия.  

Свети Валентин, казва поверието за него, е живял в отдавна отминали времена, в Рим. Бил е лекар, а в същото време и проповедник. Като лекар, се стараел лекарствата, с които лекувал болните, да бъдат на вкус приятни – сиропите, които горчали, примесвал с мед, мляко или вино, а раните третирал не само с билки, но и с вино, за да преминат болките. По времето, когато Свети Валентин е живял, християните в Рим били преследвани, но въпреки това той избрал да бъде и свещеник. Живеел в същите дни и  Клавдий Втори. Много войни се водили от Клавдий и се случило така, че в армията започнал да намалява броят на новите войници. Клавдий мислел, че това е свързано с отдадеността на войнците към семействата и домовете им, заради това отменил всички годежи и сватби, забранил и бъдещите венчавки. Противно на забраната, Свети Валентин проявил сърцатост и смелост и продължил тайно да свързва влюбените в брачен съюз.

Лечителските способности на Свети Валентин не останали скрити. Един ден стражът на затвора отишъл при него, водейки незрящата си дъщеря, с гореща молба към Валентин да я изцели. Свети Валентин обещал, че ще стори всичко възможно, макар и да бил наясно, че слепотата й не може да се излекува. Изпълнени с вяра към лечителските способности на Валентин, баща и дъщеря ден след ден се връщали при доктора…

Докато дошъл ден, когато римските войници арестували Свети Валентин, нахлувайки в неговия дом, заради това, че игнорирал заповедта на Клавдий и продължавал тайно от него да венчава влюбените. Разбрал бащата на незрящото момиче за ареста на Свети Валентин, но бил безсилен да спре събитията. В същото време Валентин разбирал, че му остава малко живот, скоро щяла да се изпълни присъдата срещу него, но непрекъснато мислел за момичето с незрящите очи. Написал й любовно, прощално писмо, и в същия ден, на 14-и февруари, 270 г., присъдата му била изпълнена.  

Бащата си отишъл вкъщи, където го чакала дъщеря му. Дал й писмото, тя го отворила, а в него открила минзухар (жълт шафран). Върху писмото стоял подписът: от твоя Валентин. Момичето сложило шафрана върху дланите си и тогава се случило чудо – видяла искрящия му цвят. Тя отново можела да вижда.

Два века по-късно, в края на 5-и век, 14-и февруари е обявен за ден на Свети Валентин от папа Хеласиус.