Свети Власий

Свети Власий

Свети ВласийСвети Влас – 11 февруари

Великомъченик Власий бил епископ на гр. Севастия, Кападокия – историческа местност в Мала Азия, днес Турция. Когато започнало тежкото за християните време, избягал в една пещера в планината Аргиос. Там се отдал на пост и молитви. Редом с него живеели диви зверове, но с нищо не заплашвали светеца.  В пещерата пристигали болни хора и животни и той помагал на всички. Мълвата за чудодееца отшелник се носела надалеч.

С времето се започнало да се почита Свети Влас като покровител на домашните животни, добитъка.

Народният празник се празнува в чест на светеца и за предпазване от болестта влас. Вярва се, че болестта се предизвиква от невидим, зъл дух, който прониква в червата  на воловете и причинява смъртта им.

Ритуали на Свети Влас

Рано преди изгрев жените се обличат като за празник и пекат обреден хляб. Раздават го из махалата. Счита се, че която домакиня първа го направи, нейните волове ще са най-работни и здрави.

Докато раздават хляба жените подражават на животните – мучат, ритат се – опитват се чрез имитативна магия да предпазят добитъка от болестта влас.

На места се коли курбан в чест на св. Власий, като след приключване на общата трапеза, участниците отново разиграват комедийната  сценка „едър рогат добитък“.

Други ритуали

Болестта се „разсича“  чрез вербална магия. На дръвника се поставят няколко вълнени нишки и стопанката замахва с брадвата. „Какво сечеш“, пита я друга жена, „Влас сека“, отговаря тя и разсича нишките.

На места за здравето на животните раздават смес от рачел, червено вино и захар в която са напоени филии хляб.

Стопаните извеждат животните рано на водопой, чистят оборите.

Жените захранват животните с хляба „Свети Влас“. На рогата на всяко животно слагат кравайче. Ако хлябът е още топъл и от него се вдига пара, добитъкът ще е здрав през цялата година.

От воловете и козите се взима малко вълна за лек.

Празникът почитат и овчарите, за да не се раждат овцете власати, с груба вълна.

Празнува се и за нивите да не „ловят влас“, да не са празни класовете.

Забрани

Жените не пипат брашно, не бъркат в кацата със сирене, за да не се разболеят.