Тодорова неделя

o_1300351121_springТодорова неделя

 

Седмицата след Сирница е началото на големия великденски пост, отбелязващ края на зимата и началото на пролетта.  В началото на поста са най-опасните дни. В тези дни желанието за хаос все още е твърде силно, още не може да се смири в ограниченията на подредения свят.

Ето защо е много важно да се знае какво е забранено. Забраните се спазват, за да премине по-спокойно тази седмица, за да се предизвика благополучие както в труда, така и в социалната промяна. Първо и най-важно – да не се работи. Особено забранени са женските работи – шиене, кроене, тъкане, предене. Второ – има храни, които не трябва да се ядат. И трето – има известни ограничения в отношенията между мъжа и жената.

Прицел на повечето забрани са жените. Жената като че ли по-лесно може да премине границата между безопасния и опасния свят, да предизвика вредоносни същества и сили, да отвори вратите пред тях и да навлече беди на дома. Жената, обаче, е и тази, която може да предотврати беда. Тя е в основата на празничното действие, „държи и води“ празника., така че да се изпълнят, както морално-етичният му смисъл, така и изискванията за природосъобразен начин на живот.