Трапезата на Коледа

всичко за Бъдни вечер

всичко за Бъдни вечер

Трапезата за Коледа трябва да е богата за богата и щедра година

Коледната трапеза трябва да е богата. Тя, както трапезата на Бъдни вечер е символична. Всичко, което искаме да ни се случи и да имаме го наричаме и изразяваме чрез трапезата, ястията, декорацията. Самото приготвяне на дома и трапезата за Коледа е ритуално. Ето защо, колкото повече неща направите за дома си в тези светли дни, толкова по-богата за вас ще е годината, която предстои.

Задължително на трапезата за Коледа се оставят някои блюда от Бъдни вечер. Това е фруктиерата с плодове, чинията в която сте подредили орехи, лук, чесън, торбичката с парите и меда и купичката с ядки и пуканки. Тези три блюда са символ на плодородие, просперитет и материално богатство.

Празничната пита е следващата задължителна и най-вече ритуална храна за трапезата на Коледа. От тук нататък масата е според вашите предпочитания.

Ето и кратък списък на акцентите за трапезата на Коледа:

1. Плодове – колкото повече видове плодове, толкова по-добре. Задължително е да има червена ябълка.

2. Съд с лук, чесън, орехи, мед и торбичка с пари и късмети (от Бъдни вечер)

3. Купичка с ядки и пуканки.

4. Салата

Традицията е салатата да е от туршия, а също така и салата от кисело зеле. разбира се може да приготвите руска салата, салата от варени картофи с майонеза и праз, салата Снежанка, салата от настъргани моркови и т.н.

5. Ордьовър

Нарежете луканка, филе, сирене, кашкавал, сварени яйца. Украсете ги.

6. Основно ястие

Пиле

Традицията е задължително да има пиле, за да е хвърковата годината. Да върви леко и приятно живота. Приготвя се пиле, пуйка, патица… важното е да е птица. Може да е пълнено пиле, пълнена пуйка, може да са бутчета или други части от птицата сготвени по ваш вкус.

Свинско

Традицията повелява да има и свинско месо на масата. Дали това ще са вратни свински пържоли, дали ще са котлети или свински джолан, а защо не и пълно прасенце за по-големите фамилии, е въпрос на ваш избор.

7. Десерт

Десертът символизира сладостта на живота през следващата година. Нека има печена тиква с мед и орехи, тиквеник, баклава и всичко, което обичате.

ЛЕСНА БАКЛАВА

ШВЕЙЦАРСКА БАКЛАВА

ТИКВЕНИК РЕЦЕПТА

8. Баница с късмети – задължително!

Баницата с късмети е задължителен ритуал за българите! Тя ни дарява с много радост. Така наричаме късмета си за следващата година!

РЕЦЕПТА ЗА БАНИЦА С КЪСМЕТИ

КЪСМЕТИ ЗА БАНИЦА

КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ КЪСМЕТИ ЗА БАНИЦА

 

Не забравяйте и питиетата! Червено вино, пелин, ракия и разбира се предпочитаните от вас питиета са задължителни. По отношение на безалкохолните напитки – или направете фреш или си купете сиропи, които да разреждате с вода (ако предпочитате и газирана).

Доброто вино подпомага храносмилането. Да не подценяваме и кафето в това отношение, както и шоколадовите и какаовите напитки, поднесени в коледния следобед с домашно приготвени сладки, курабийки, коледни бисквитки… Удоволствие и красота! Домашен уют и настроение!

Весели празници!

 

Ако има какво още да предложите, направете го в коментарите под статията.

 РИТУАЛИ И СИМВОЛИКА НА КОЛЕДА