Трапезата на Сирни заговезни

Трапезата на Сирни заговезни

Трапезата на Сирни заговезни

Трапезата на Сирни заговезни е немислима без сирене, баница със сирене, яйца, сарми, мляко и неизменната бяла халва.

На Сирни заговезни за последен път можем да си позволим изкушението на млечните продукти, преди да започне Великият пост.

Тук, обаче, наред с традиционниге гозби, мислим да разнообразим трапезата на Сирни заговезни с още нещо, като, разбира се, в него ще присъства сиренето.

За трапезата на Сирни заговезни ви предлагаме едни чудесни картофи със сирене на фурна. Приготвят се бързо и лесно и са много апетитни, както ще се убедите.

Необходими продукти за картофи на фурна със сирене за трапезата на Сирни заговезни:

10 картофа със средна големина 200-250 гр сирене

100 гр олио сол – зависи колко е солено сиренето, което ще използваме – ако е по-безсолно, солта може да е 1 с.л., а ако е по-солено, солта може да е 1 ч.л. или само 1 щипка.

Въпрос на лични предпочитания 1 ч.л. смлян черен пипер 1 ч.л. червен пипер 1-2 ч.л. сушени зелени подправки (чубрица, босилек, розмарин – по избор)

Как да приготвим картофи на фурна със сирене за трапезата на Сирни заговезни:

Измиваме и обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Слагаме ги в тенджера с вода, която да ги покрива до половината, в същата тенджера с водата слагаме и олиото. Държим ги на котлона, при вряща вода, за около 5-10 минути и след това ги преместваме, заедно с водата, в тавата, където ще ги печем. Добавяме сиренето, като го натрошаваме, солта, черния пипер, червения пипер и останалите подправки.

Можем да добавим и едно-две резенчета чисто масло, по желание.

Печем на предварително загрята на 180-200 градуса фурна, докато водата изври. Изчакваме нашите картофи със сирене леко да поизстинат и можем с радост да си ги хапнем както за гарнитура, така и за основно ястие.

Да ни е сладко! И да си простим!