Значение на цветовете на розите

355
Значение на цветовете на розите

розиПознавате ли символиката на цветовете на розите

Значение на цветовете на розите в букета

Букетите от рози са емблематични почти за всеки повод. Розата е най-подходящото цвете, с което може да изразите чувствата си. Когато подарявате или получавате букет от рози е задължително да вникнете в посланието, което се крие в в това колко рози и какъв цвят са розите в букета. За големи поводи задължително обърнете внимание на тези две, както е модерно сега да се казва – опорни точки. Обърнете внимание и на значението на броя на розите. В тази статия може да се запознаете с символиката на броя на розите http://pojelania-podaraci.eu/kolko-rozi-se-podaryavat/

А сега…

Какво означават цветовете на розата?

ЧЕРВЕНИ РОЗИ

Червената роза символ на силната любов. Поднасяте или получавате червена роза и това безспорно означава «ОБИЧАМ ТЕ». Има значение и това, дали розата е разцъфнала или още е пъпка. Често предпочитаме да купим рози, които още не са разцъфнали напълно, с мотива да са свежи по-дълго време. Но ето че розите, които все още са с неразтворен напълно цвят имат своето значение. Напъпилите червени рози означават също силни чувства, които обаче трябва да бъдат пазени в тайна.
Много тъмночервена роза означава и траур.

ЖЪЛТИ РОЗИ

Жълтата роза означава приятелство. Не е вярно поверието че жълтите цветя са на омраза. Леко разцъфналата пък жълта роза задава въпроса «Обичаш ли ме?».
Ако пък изпитвате ревност или любовта е застрашена, най-подходящото цвете е жълта, силно разцъфнала роза. Разтвореният жълт цвят носи посланието «Моля те, върни се».

Прасковен цвят

Розите в този нюанс се използват предимно за благодарности. Те носят и послание за мир и любов, честност и искреност, подаване на ръка, приятелство, приключване на сделка, намерение за добри отношения и взаимност…

Бяло
Бялата роза символизира чистота, невинност, непоквареност, вярност. Когато подарявате или получавате бяла роза, това означава нашепването «достоен съм за теб», «подходящ/а съм за теб»…

РОЗОВИ РОЗИ

Розовата роза е най-силният начин да се покаже щастие и удоволствие. Но тук леда е тънък, защото розовите рози за цветята на тайната любов. Розовата роза казва «сърцето ми принадлежи на теб», но в случаи на тайна любов. Любов, която още не е изказана с думи. Полуотвореният цвят говори, че любовта е истинска, а напълно разцъфналата роза казва «Вярвай на това, което говоря и правя». Често розовата роза е и молба «моля те, повярвай ми», когато са се появили съмнения или все още има недоверие, дори и неоснователно.
Тъмно розова роза или букет от тъмно розови рози се подарява за благодарност и признателност.
Светло розово за възхищение, симпатия, нежност, сладострастие.

ЛИЛАВИ РОЗИ

Лилавата роза е най-точното цвете за влюбените от пръв поглед. Ако искате да покажете, че сте очаровани и омагьосани от мига, в който сте срещнали даден човек, то подарете му лилави рози.

Комбинацията от бели и червени рози означава “близост завинаги“.

В погребалните церемонии, когато листата от цвета на бели и червени рози се разхвърлят около гроба на покойника се изпраща посланието, че този човек ще остане в сърцата ни завинаги.