Вълната – силен източник на енергия.

Вярва се, че вълната има магическа сила да прогонва злото и да привлича положителната енергия.

Поради тази причина тя присъства в различни обредни вещи и ритуали: сурвакница, маски, мартеница, при раждане, против уроки, при сватба.

Болести, нещастия, уроки, материални проблеми и други могат да бъдат прогонени от вълнена къделя, вълнени амулети, вълнени талисмани, пана, сувенири, празнична украса…

Вълната се свързва с плодовитостта, новото начало.

За подсилване на въздействието са важни и цветовете. Всеки цвят има своята символика. Багренето на вълната е ритуал, както и целият процес на обработка на вълната. От стригането до тъкането, плетенето, използването. Вълната и вълнените вещи трябва да се уважават, да се пазят и почитат. Те са силен проводник на енергия и имат свойството да се зареждат с такава от космоса.

Всеки притежател на вълнени талисмани, амулети, пана… трябва да знае, че притежава допълнителна сила, но за да я използва е нужно да се помоли на вълната за това, което иска, както и да й благодари.

Вълнените, ръчно тъкани пана пазят дома от зли сили и привличат късмет, здраве и всякакви блага, които се наричат както при изработката, така и при купуването или подаряването. Ръчно изработените амулети и талисмани имат същата сила. Наричането може да е за конкретни ситуации: цяр за определена болест, късмет при изпит, успех в работата, предпазване от лоши колеги… и по общи: за здраве, късмет, брак, обич, деца.

 Вижте и тези статии за

символика на цветовете и кесията на късметите:

http://pojelania-podaraci.eu/simvolika-na-tsvetovete

http://pojelania-podaraci.eu/kak-da-izberem-suvenir-ukrasa-dekoratsiya-simvolika-na-tsvetovete

http://pojelania-podaraci.eu/kesiyata-na-kasmetite