Варена риба за Никулден

никулден

никулден

 

Никулден е един от най почитаните празници в България. От своя страна, рибата е сред най-предпочитаните, дори е сред задължителните, елементи от празничната трапеза за Никулден. По всяка вероятност вече сте решили как точно ще приготвите пълнения шаран. Винаги, обаче, можете да внесете малко разнообразие, като изненадате семейство, гости, с още нещо интересно на рибна тематика, каквото е варена риба за Никулден. Приготвянето на варена риба за Никулден е лесно, общо взето сама си се готви, достатъчно е само да се набавят и подредят необходимите продукти, за които ще стане дума след малко, в тенджера. Вкусът й е по-скоро на маринована риба, нито е прекалено солена, нито е безсолна, перфектно мезе за бялото винце! Ето и рецептата:

Необходими продукти за варена риба за Никулден:

1 кг. риба – чернокоп или сафрид
1 / 2 ч.ч. олио

1 / 2 ч.ч. вода
3 / 4 ч.ч. оцет, като чашата се допълва с вода
черен пипер на зърна
бахар на зърна
дафинов лист

никулден

Как да приготвим варена риба за Никулден:

Изчистваме рибата – главите и опашките се отстраняват, тъй като няма да ни бъдат необходими, посоляваме и оставяме рибата да престои, заедно със солта, за 1 час.
След като е минал единият час, вземаме тенджера и започваме да подреждаме рибата в кръг. На всеки ред риба се слагат черен пипер на зърна, бахар, дафинов лист – количеството им зависи от личните ви предпочитания, но все пак не е необходимо рибата чак да почернее от черния пипер. Когато и последният ред с риба е готов, заливаме с олиото, както и с оцета с водата. След като е завряла, рибата се оставя да ври в продължение на 2 часа на слаб огън. По-приятна е за консумиране, когато изстине, но и топла не е съвсем за изхвърляне. Вследствие на термичната обработка, костите й са се поразтопили и може да се хапва направо, без да е нужно да се почиства допълнително от тях. Изключително приятно предястие, макар и да е достатъчно засищаща и като основно ястие. Опитайте и споделете впечатленията си с нас! Добър апетит!