ВТОРНИКЪТ НА ТОДОРОВАТА НЕДЕЛЯ

КокичетаЧЕРЕН ИЛИ СУХ ВТОРНИК

ВТОРНИКЪТ НА ТОДОРОВАТА НЕДЕЛЯ

Празнува се, за да няма суша. Добре е да се изперат червен плат или женска кърпа., да се пече баница, жените да топят пръстите си в сапунена вода. Така добитъкът ще дава мляко през годината, а градушката през лятото ще подмине земите.

На Сухия вторник канели с хляб дъждовните облаци за хапнат, да се настроят милостиво и през лятото да идват с дъжд. От хляба, намазан с мед, хвърляли залък на покрива наричан за облаците. Друг отделяли за нивата, трети за реката, от която дъгата пие вода. Останалото от хляба се яде на хармана стоешком. Човекът стоял прав и отказвал своето уважение пред небето, облаците, водата и всички природни стихии.

ЗАБРАНИ

Ако се работи на този ден, ще има буря. Който работи ще бъде болен през годината. Ако жените мият главите си, ще се случи лошо на мъжете им.

Вторникът по принцип се смята за неблагоприятен ден, но особено неблагоприятен е вторникът след Сирница. Не са добри и „младият“ вторник (в първата четвърт на новия месец), „смесеният“ (когато смяната на месеците става във вторник), деветия вторник след Бъдни вечер и вторникът преди Гергьовден. На тези дни не се започва нова работа. Най- лоши са часовете между обеда и вечерята.