Юнашки тиган на събор в Сопот

0
223
Събор в Сопот

 Събор в Сопот

Юнашки тиган и огромна Юнашка питка на събор в Сопот

На 09.02.2013г. (събота) в местността „Манастирска поляна“ в гр. Сопот се провежда за девети път, старопланински събор „СОПОТ – 2013“ с девиз „Да стоплим сърцата с вино и любов“.
Рано сутринта, на изгрев слънце, екипа на Най-големият български тиган, започва приготвянето на огромен „Старопланински кебап по Сопотски“ на жив огън. Готвачите на Академия „Кулинарен историк“ заедно с ученици-готвачи от ПГ „Ген. В. Заимов „гр. Сопот, ще готвят на живо. На три специално изработени маси от плътна дървесина, младите готвачи ще се преборят с огромното количество зеленчуци демонстрирайки, традиционни технологии за приготвяне на храна. Рецептата по която се готви, включва една каруца зеленчуци и месо като за юнаци . Преди да започнем безплатната дегустация на готовото ястие, ще има конкурс за най-бързо изяждане на Сладка баница „Сопотска любов“ Победителят получава Юнашки шиш и книгата „Копривщица в сърцето“ автобиография на Вельо Дебелянов, издание на фондация „НТСКИН България“
Дегустацията на кулинарната изненада започва в 12.00ч.
Единадесетте млади готвачи, които са ученици от ПГ „Ген. В. Заимов „гр. Сопот, ще са първите получили сертификат за „Млад Кулинарен историк“. Юнашката питка е с диаметър 2.5 м. слепена от хиляди малки топчици. Питката е приготвена от Хлебозавод гр. Сопот.
Юнашкият тиган е създаден от фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“ в програмата на Академия „Кулинарен историк“. Изработен е от 78 кг. специална медицинска стомана, с диаметър 150 см. и дълбочина 20см. Представлява възстановка на традиционен съд от 18 век. Има възможност за приготвяне на 2800 порции на веднъж. До днешен ден в „Юнашкият тиган“ са приготвени над 11 000 порции стари гозби. Гостувал е на събори и празници в гр.Копривщица, гр. Трън, гр. Разград, и събора на народната носия в гр. Жеравна. Последното кулинарно представление беше в гр. Благоевград, където приготвихме 1200 порции традиционен кебап на -10 градуса и обилен снеговалеж. Предстоят гостувания в още много огнища на българския дух, в старите и новите граници на България.

Ангел Ангелов
Председател на УС на
Фондация „Национален тръст за съхранение
на културно историческото наследство България“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here