Заек – символика

Декорация за Великден

Декорация за ВеликденСувенир на Заек в дома символизира и привлича енергията на плодовитост, оказва благотворно влияние на семейните отношения, сексуалността, сръчността и бдителността.

Според фън Шуй, заекът, символизира отзивчивостта и изобилието. Той е символ на дълголетието и познавач на лечебните еликсири.

Легендата разказва, че някога заекът е нахранил Буда, като се хвърлил в огъня и така го е заситил. Поради това Буда определил почетно място на Заека. Великденският заек като символ съществува от преди разпространението на християнската религия. Заекът традиционно се свързва с плодородието и изобилието, а в древните ритуали и вярвания — и с Луната и нейните цикли.

Съществува и легенда, според която великденският заек някога бил голяма красива птица, принадлежаща на богиня. Веднъж тя я превърнала в див заек, но тъй като той все още е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.

С годините, като забавна игра, на Великден се налага и вярването, че Великденското зайче крие шарените яйца, а задачата ни е да ги открием. Това поверие се налага все повече и във все повече държави. Смята се, че Великденският заек е католически символ, но както вече споменахме, той съществува още преди разпространението на християнската религия. Ритуалът по търсенето на шарените яйца, които зайчето е скрило се пада основно на децата.

Великденското зайче се сравнява по значимост с Дядо Коледа.