Зимна Богородица

281
зимна богородица

2 февруари – Зимна Богородица
Зимна БогородицаНа 2 февруари православната църква отбелязва един от четирите дни, посветени на Божията майка. Празникът е известен и като Сретение Господне. Съвпада с 40-ия ден от рождението на Христос. Тогава Дева Мария и Йосиф занесли Младенеца в храма в Йерусалим, за да го представят на Бога.
На този ден празнуват мъжките майки. Бездетните жени пък правят царевични питки и ги чупят пред иконата на Богородица.
Именници са: Радост, Радостин, Радостина, Драго, Драгомир, Драгомира, Ралин, Ралина, Радин, Радина, Радослава, Радослав, Радослава, Средко, Сретен, Сретена. Честит имен ден!

През този ден не се работи, защото децата ще се раждат белязани. Спазва се строго половото въздържание: така ще се увеличи плодовитостта на домашните животни и те ще бъдат живи и здрави. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо – мъжко или женско. 
В народните представи света Богородица е покровителка на бременността и родилките, но също е „вълча Богородица“, свързана с животни, олицетворяващи демоничните сили на долния свят. Така едновременно се почита християнската светица-майка и се омилостивяват силите на злото – чрез житна жертва, сексуално въздържание (своеобразен пост) и редица забрани, имащи магически характер.

На другия ден след този празник се чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна.
Сретение Господне е един от дванадесетте велики празници през годината. По благочестив обичай и днес новородените деца на 40-ия ден от рождението им се занасят в храма за благословение и на майките се чете определена молитва.