Златолист

3

 Село Златолист се намира в Санданско-Петричката котловина, в югозападното подножие на Пирин, близо до Мелник. До него може да стигнете пеша от град Мелник по изградена екопътека, която стига и до Роженския манастир. Друга възможност е да отидете до манастира с кола, а от там до Златолист никак не е далече. Третият начин е да отидете направо с кола до там, като минете през Катунци. Трябва да се снабдите с пътна карта, а ако нямате – спирайте и питайте, хората по този край са изключително сърдечни! От Катунци до Златолист разстоянието е не повече от 7 км, на места пътят е черен, но проходим.

Селото е доста запустяло, постоянните жители са десетина. След центъра му, се продължава към горния му край, където се намира манастирът и 13-вековният чинар. Разбира се, посещавайки Златолист, не може да останете безразлични към легендите за Преподобна Стойна. Макар православната ни църква да има своите сериозни основания да не я канонизира, за нея се разказват чудни истории. Местните, които в детството си са живели около нея, твърдят, че в селото се стичали хора от цял свят с молба за помощ и лечение. Стойна, също както и баба Ванга, е била сляпа. Ослепяла, когато била на 7 години, вследствие на боледуване от едра шарка. В преданията се казва, че докато била болна, й се явявал Свети Георги, затова след като оздравяла и семейството й се преселило в Долна Сушица /старото име на Златолист/, тя отишла да живее в тамошната църква “Свети Георги” като монахиня.
През 90-те години на 20 век храмът “Свети Георги” е реставриран, а около него е оформен малък манастирски комплекс. В двора е и прекрасното 1295-годишно дърво, чинар, под един от клоните на който са вързани люлки. Казват, че докато си почивате под сянката на чинара, болките ви изчезват. Още много вълшебства и чудеса ще ви разкажат хората от Златолист. Просто си направете екскурзия до там.